Prva skupina od 200 pomagača američkim snagama u Afganistanu, mahom prevoditelja i onih koji su špijunirali talibane, stigla je danas avionom u Virginiju, piše Reuters.

SAD su započele ovaj ambiciozan proces izvlačenja velikog broja Afganistanaca iz njihove domovine. Ukoliko ostanu prijeti im suđenje od strane talibana jer su surađivali s nevjernicima protiv muslimana.

Riječ je o oko 20 hiljada Afganistanaca koje SAD planira premjestiti, ali s njihovim obiteljima taj broj se penje na oko 100 hiljada ljudi, piše The Independent. Procjene se razlikuju, a Reuters prenosi da će u ovoj operaciji, nazvanoj “Utočište saveznika” evakuirano biti oko 50 hiljada osoba. U svakom slučaju, dobit će “specijalne imigrantske vize” (SIV).

Senat je u četvrtak odobrio čak milijardu dolara za transport i smještaj njihovih afganistanskih pomagača.

Predsjednik Joe Biden je slijetanje prve skupine komentirao: “Danas je bitna prekretnica u izvršenju našeg obećanja prema hiljadama afganistanskih državljana koji su radili rame uz rame s našim trupama i diplomatima zadnjih 20 godina. Ovi dolasci su samo prvi od mnogo dok brzo radimo na dodjeli SIV viza kako bi od opasnosti bili sklonjeni u SAD ili naše prekomorske baze ili u naše savezničke zemlje. Bit će sklonjeni kako bi mogli u sigurnosti aplicirati za vize.”

Međutim, najveći problem je što je većina prevoditelja i američkih pomagača izvan Kabula. Brojne ceste koje vode izvan Kabula već kontroliraju talibani, pa su ovi izdajnici odvojeni i izolirani. Transport zrakom nije moguć, jer su siromašne afganistanske marionetske zračne snage ionako previše angažirane u borbama i nedostatne za ovakve operacije.

Dosadašnje američko povlačenje, tj. brzina povlačenja i prateća neprofesionalnost, sugeriraju da SAD žele što prije napustiti i zaboraviti Afganistan kao neuspješan projekt poput Vijetnama. S druge strane, današnjih 200 od planiranih 100 000 za sada je samo simbolički čin. Slabo je vjerojatno da će iz SAD-a uspjeti pronaći, premjestiti i smjestiti čak i pola od planiranog broja, tako da će se većina onih koji su prije 20 godina izdali muslimane naći na šerijatskom sudu koji će donijeti pravednu odluku o njima.

UMMETPRESS.COM