Proruski separatisti na istoku Ukrajine naredili evakuaciju civila u Rusiju

Proruski separatisti u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini naredili su u petak masovnu evakuaciju građana u Rusiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Lideri separatističkih regija Donjeck i Lugansk tvrde da Ukrajina priprema vojnu ofanzivu u regiji i poručuju da će prioritet pri evakuaciji u Rostovsku regiju preko granice imatu žene, djeca i starci.

Ukrajina je odbacila optužbe. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valeriy Zaluzhny rekao je da Kijev ne planira “nikakve ofanzivne operacije ili granatiranje civila u Donbasu”.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Rusija je stacionirala hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji “teškim posljedicama”.

Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi.

Komentariši