-5.1 C
Sarajevo
Petak, 14 Januara, 2022

Proruske snage u Donbasu se mobiliziraju

Snage pod ruskom kontrolom na istoku Ukrajine povećavaju borbenu spremnost i provode vježbe velikih razmjera, saopćila je u utorak obavještajna uprava ukrajinskog Ministarstva obrane.

Kijev i zemlje članice NATO-a izrazili su zabrinutost da bi kretanje ruske vojske blizu ukrajinske granice moglo dovesti do vojne eskalacije. Rusija kaže da nema takve namjere i optužuje Ukrajinu i SAD da potiču napetosti.

Snage koje podržava Rusija u regiji Donbas, na istoku Ukrajine, borile su se s ukrajinskim vojnicima u sukobu u kojem je od 2014. godine, prema podacima iz Kijeva, stradalo 14.000 osoba.

Rusija “pojačava borbenu spremnost ruskih okupacijskih snaga na privremeno okupiranoj teritoriji regije Donjeck i Lugansk”, saopćilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Ruska obavještajna agencija u ponedjeljak je trenutne tenzije usporedila s događajima koji su prethodili kratkom ratu iz 2008. godine u kojem su ruske snage porazile vojsku susjedne Gruzije.

Američki dužnosnici rekli su da je nejasno je li ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio kakvu će akciju poduzeti.

Nitko od američkih dužnosnika nije rekao da očekuje trenutni napad, no kažu da rusko djelovanje upućuje na stvaranje krize.

Rekli su da se Washington nada da će spriječiti sukob stvaranjem međunarodnog konsenzusa po pitanju prijetnje, s mogućnošću potencijalnih sankcija ako Moskva odluči djelovati.

Kremlj je prethodno saopćio da se insinuacije američkih medija da Rusija planira napasti Ukrajinu koriste u dezinformacijskoj kampanji.

Čelnik ukrajinske vojne obavještajne agencije rekao je ovog vikenda da Rusija ima više od 92.000 vojnika razmještenih oko ukrajinskih granica te da se priprema za napad do kraja januara ili početkom februara.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes