Palestinska grupa Islamski džihad sinoć je iz Gaze isplalila dva raketna projektila prema vojnim ciljevima u okolini izraelskog grada Bešhreba, i to nakon što je izraelska vojska ubila više desetaka palestinskih civila.

Izraelska vojska odgovorila je žestokim zračnim udarima, ali po Hamasu koji nije bio uključen u posljednje tenzije i sukobe.

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett izvještava iz Gaze da mjesta koja su bila meta izraelskih napada pripadaju Hamasu, te da to predstavlja promjenu izraelske strategije u posljednjoj rundi borbi.

Islamski džihad je glavna proiranska grupa na u Palestini, a snaga joj je značajno porasla od 2014. godine. Hamasova brigada El-Kassam verbalno podržava pomenutu grupu, ali rijetko s njom sarađuje.

Važno je napomenuti da je posljednji val nasilja počelo nakon što su u izraelskim ciljanim napadima ubijena dvojica zapovjednika Islamskog džihada.

Više od 450 raketa ispaljeno je na ciljeve širom južnog Izraela od utorka, prema izraelskoj vojsci. Izraelski protivzračni sistem Čelična kupola navodno je presreo desetke raketa.

Agencije