”Prije osamnaest godina Sjedinjene Američke Države su pod lažnim izgovorima i bez ikakvog odgovarajućeg opravdanja pokrenule invaziju na našu domovinu.

Američki okupatori iskoristili su napad 11. septembra kao izgovor (za invaziju) iako napad nije imao nikakve veze s Afganistanom niti su u Afganistanu bili prisutni objekti u kojima bi se mogle organizirati takve akcije.

Umjesto da usvoji dijalog i prihvati ponudu Islamskog emirata da se mirno riješi to pitanje, Amerika je 7. oktobra 2001. nemilosrdno napala Afganistan.

Islamski emirat se suprotstavio toj američkoj invaziji u skladu sa svojom nacionalnom i vjerskom obavezom i započeo je džihad protiv agresora oslanjajući se na Allaha (s.w.t) i podršku svog naroda.

Prošlo je već osamnaest godina, a američka okupacija se nastavlja dok ubija naše ljude, vrši nezamislive strahote kroz kopnene i zračne operacije i nastoji Afganistancima nametnuti svoj korumpirani, neuspjeli i marionetski (kabulski) režim.

Afganistanske žrtve i heroji se suprotstavljaju američkim osvajačima i njihovim pristalicama poput neprobojnih zidova i neutraliziraju sve njihove zavjere, strategije i vojne napore, a sva zahvala pripada Allahu (s.w.t).

Trenutno se afganistanski rat za Ameriku pretvorio u otvorenu ranu. Deseci hiljada njihovih vojnika su ubijeni i osakaćeni, a potrošene su milijarde dolara, ali oni tek trebaju da ispune bilo koji od svojih ciljeva u Afganistanu.

Mi i cijeli svijet razumijemo da okupacija Afganistana i nastavak rata Americi uzrokuju ogromne ljudske i materijalne gubitke, osim što su narušili njen ugled. Time je okončan međunarodni politički (alfa) položaj Amerike, svijet je izvučen iz unipolarnog poretka a NATO savez je ponižen.

Sama Amerika, a posebno njeni ratni krugovi i generali, odgovorni su za ovaj fijasko jer oni insistiraju na ratu kako bi pronašli tržište za svoju vojnu industriju.

Američka javnost će i dalje podnositi svakodnevnu štetu pod tim uvjetima i na taj način nanijeti patnju odvažnoj muslimanskoj afganistanskoj naciji.

Islamski emirat Afganistana – u skladu sa svojom racionalnom i principijelnom politikom – poziva američke okupatore da prestanu propuštati dalje prilike kao su to radili posljednjih osamnaest godina, da poduzmu korake prema pronalaženju logičnog puta naprijed i zaštite se od daljnjih međunarodnih ismijavanja, sramote i poniženja.”

Islamski emirat Afganistana,
08/02/1441 po Hidžri,
07/10/2019 po Gregorijanskom

Izvor: El-Emara