33.8 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Proglas Arapske lige izazvao tenzije između Turske i nekoliko arapskih država

Skupština Arapske lige je u utorak “odbacila bilo kakvo vanjsko miješanje u Libiji” na vanrednom sastanku u Kairu, kojeg je inicirao Egipat zbog mogućnosti slanja turskih snaga, kojeg traži međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije.

Arapska liga potvrđuje “podršku u provedbi dogovora iz decembra 2015. godine o političkom rješenju problema u Libiji, kao i važnost susjednih zemalja u rješavanju krize u Libiji.”

Također, Arapska liga je istakla “svoje uznemirenje eskalacijom oružanih aktivnosti i nužnost da se problemi rješavaju političkim dogovorom.” Liga je pozvala na intenziviranje međunarodnog dijaloga da se ne dozvoli ulazak “stranih vojnih snaga.”

Na saopćenje Arapske lige, tursko Ministarstvo vanjskih poslova se oglasilo da “Arapska liga nije stala na stranu legalnosti jer su taj dogovor iz 2015. i UN stali na stranu međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva, ta Vlada je jedina legalni i legitimni predstavnik Libije. Ministarstvo je istaklo da Arapska liga već mjesecima “šuti na napade i agresiju  protiv Tripolija, ali se Liga nikada nije oglasila.”

I Vlada nacionalnog jedinstva i njen predstavnik u Arapskoj ligu su kritikovali saopćenje Lige, te je on istakao da su “mjerila različita kad je Libija u pitanju.” On je, također, istakao da je Vlada tražila od Arapske lige da ispita “neprijateljstvo i agresiju  Halife Haftera”.

Penzionisani general koji je pokušao pučem preuzeti vlast u Tripoliju Halifa Hafter ima snažnu podršku egipatskog pučiste es-Sisija, Emirata i Francuske i još od aprila 2019. pokušava da preuzme Tripoli. Međunarodno priznata Vlada se, do sada, odupirala pučistima. Vlada, također, ima podršku Turske i Katara.

U novembru mjesecu Ankara je potpisala sporazum o sigurnosnoj i vojnoj saradnji kao i sporazum o vodenim granicama u Mediteranskom moru sa Vladom nacionalnog jedinstva.

Turska trenutno pokušava dobiti parlamentarnu podršku za slanje trupa u Libiju.

Obje strane u Libiji dobijaju stranu zračnu podršku, uglavnom preko bespilotnih letjelica, a ruski vojni izviđači raspoređeni su na liniji fronta kako bi pomogli Hafterovim snagama, navode diplomate i analitičari.

IslamBosna.ba

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes