Premijer Pakistana Imran Khan mogao bi postati prvi šef države koji će posjetiti talibansko vodstvo još od američke invazije na Afganistan 2001. godine.

Naeemul Haqq, specijalni pomoćnik premijera Imrana Khana u političkim poslovima, izjavio je kako će se premijer uskoro sastati s talibanskim vođom šejhom Hibatullahom Akhundzadom kako bi razgovarali o afganistanskom pitanju.

„Imran Khan uskoro će posjetiti talibanskog vođu za mirno rješavanje afganistanske krize” rekao je Haqq.

Vijest je objavljena i na pakistanskim državnim medijima. Afganistanska vlada dala je svoj pristanak na Khanovu posjetu nadajući se kako će uspjeti nagovoriti vođu talibana da razgovara s vladom što je on do sada odbijao nazivajući Ghanijevu vladu ”američkom lutkom”.

Talibani se nisu oglašavali povodom ovoga i teško je reći da li će se šejh Hibatullah pojaviti na sastanku. Šejh Hibatullah prednost daje oružanoj borbi, a za razgovore sa stranim državnicima nadležan je poseban pregovarački tim Islamskog Emirata.

Čemu se nada Imran Khan?

Premijer Pakistana svjestan je faze afganistanskog rata i zapravo strahuje od rastuće snage talibana koji u njegovoj zamlji također imaju ogromnu podršku i utjecaj, posebno na području duž afganistansko-pakistanske granice i gradu Karačiju na jugu države.

Tokom proteklih 18 godina talibani su municiju i opremu uglavnom krijumčarili upravo iz Pakistana, a pakistanska vlada nikada nije uspijevala tome stati u kraj.

Imran Khan ne želi talibane za saveznike, ali ih ne želi ni za neprijatelje, te će od talibanskog vođe vjerovatno tražiti vođenje razgovora s afganistanskom vladom, obećanje kako neće biti pokrenut sveopći napad na afganistansku vojsku nakon povlačenja NATO-a te u konačnici mirnu podjelu vlasti između talibana i vlade.

Ummet Press