Afganistanska vlada i talibani nisu se složili oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata. Neslaganje, ne samo u vezi prekida vatre, već i oko temeljnih pitanja, za talibani ne ostavlja izbora osim da krenu u vojno preuzimanje države.

Uprkos poteškoćama, najnoviji pregovori rezultat su sporazuma talibana i SAD-a iz februara kojim se predviđa postepeno povlačenje stranih snaga. Ali, talibani nisu htjeli pristati na prekid vatre i borbe se nastavljaju. Oko 40 vojnika ubijeno je u talibanskim napadima prošle sedmice.

Od početka pregovora 12. septembra u Dohi, dvije strane potvrdile su jedino da imaju dijametralno suprotne stavove o svakom pitanju.

“Prva sedmica pokazala je koliko će razgovori biti kompleksni, a najvažniji će biti oni o budućem političkom sistemu Afganistana”, rekao je Graham Smith, nezavisni analitičar koji pomno prati mirovne pregovore u Afganistanu.

Troje diplomata koji nadziru pregovore rekli su za Reuters da su pregovori zapeli na šerijatskom zakonu. Vlada i talibani bitno drukčije tumače taj zakon, rekao je zapadni diplomat u Dohi koji je htio ostati anoniman zbog osjetljivosti pregovora.

Imaju različite stavove o kažnjavanju zločina, pravima žena i slobodi govora.

Glasnogovornik predsjednika Ašrafa Ganija kritizirao je što su talibani već u ranoj fazi novih pregovora insistirali na raspravi o političkom uređenju zemlje.

Agencije