Predsjednik Sudana proglasio vanredno stanje na godinu dana

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir koji je nedavno bio u sjužbenoj posjeti sirijskom krvniku Bašaru al-Assadu nalazi se u jako teškoj pozicije zbog narodne pobune. Bashir je u petak proglasio jednogodišnje vanredno stanje i raspustio Vladu u televizijskom obraćanju.

“Objavljujem vanredno stanje u čitavoj zemlji koje će trajati godinu dana”, rekao je Bashir u televizijskom obraćanju naciji. “Objavljujem raspuštanje vlade na saveznom i lokalnom nivou”, dodao je.

Do ove objave je došlo nakon gotovo svakodnevnih protesta, kojisu počeli 19. decembra, na kojima se tražilo svrgavanje predsjednika.

On je, također, pozvao sudanski Parlament da odgodi ustavne amandmane koji bi mu omogućili da se ponovno kandidira za predsjednika 2020. godine.

Bashir je rekao da mora postojati politički dijalog kako bi se riješile političke razlike te je naglasio ulogu mladih.

“Ostat ću na stranih mladih, koji predstavljaju budućnost Sudana”, kazao je on.

Rekao je da je svjestan loših životnih uvjeta u zemlji.

‘Legitimni zahtjevi za bolji život’

“Zahtjevi našeg naroda za boljim uvjetima života su legitimni”, dodao je.

“Neću prestati pozivati sve strane da sjednu da razgovaraju za zajedničkim stolom”, kazao je Bashir.

Demonstranti od sredine decembra traže odlazak sa vlasti predsjednika Bashira, koji upravlja državom gotovo 30 godina.

Ekonomsku krizu u zemlji izazivaju manjak inostranih valuta i rast inflacije, što je više nego udvostručilo cijene hrane i lijekova.

Bashir (75) je došao na vlast 1989. nakon vojnog udara.

Izabran je na izborima 2010. i 2015, održanim nakon ustavnih promjena poslije mirovnog ugovora s pobunjenicima koji su se potom odvojili i formirali Južni Sudan.

Prema Ujedinjenim narodima, od početka protesta poginula je 31 osoba, a moćna obavještajna služba u zatvor je stavila stotine demonstranta, među kojima čelnike opozicije i novinare.

Izvor: Al Jazeera i agencije