Predsjednik Joe Biden nema namjeru da šalje američke trupe da se bore u Ukrajini

Predsjednik Joe Biden nema namjeru da šalje američke trupe da se bore u Ukrajini, rekla je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“To se nije promijenilo”, rekla je Psaki na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da će Vašington odgovoriti Rusiji snažnim ekonomskim mjerama zbog njene vojne intervencije u Ukrajini.

Upitana o mogućnosti nuklearnog rata nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će biti “posljedica” za one koji brane Ukrajinu, Psaki je rekla da “ne vidimo nikakvu povećanu prijetnju u tom pogledu u ovom trenutku”.

Psaki je također rekla da su SAD spremne pružiti “značajnu količinu” humanitarne pomoći Ukrajini.

“Što se tiče humanitarne pomoći, mi smo bili najveći pružalac humanitarne pomoći Ukrajini. U protekloj godini pružili smo preko 52 miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajini. U proteklih nekoliko sedmica, obavezali smo se na dodatna sredstva i zalihe humanitarnim organizacijama”, dodala je.

Putin je najavio vojnu intervenciju u Ukrajini rano u četvrtak, nekoliko dana nakon što je priznao dvije otcijepljene enklave u istočnoj Ukrajini, izazvavši međunarodnu osudu i obećanje pooštrenih sankcija Moskvi.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy potpisao je u petak rano ujutro dekret o opštoj mobilizaciji stanovništva dok se ruski napadi nastavljaju. On je rekao da je u ruskoj vojnoj operaciji prvog dana ubijeno 137 ljudi, uključujući civile.

Posljednjih sedmica, američki zvaničnici su optužili Rusiju da je okupila više od 150.000 vojnika oko Ukrajine kako bi pokrenula vojni napad, ali je Moskva više puta negirala bilo kakvu namjeru da pokrene invaziju.

Komentariši