Predlagao je likvidaciju vođa talibana, a sad želi srdačne odnose s njima

Islamski emirat Afganistan objavio je da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ponovno otvorili svoje veleposlanstvo u Kabulu u subotu, 20. novembra, nakon što su se gotovo sva veleposlanstva zatvorila nakon kolapsa prethodne afganistanske vlade.

Glasnogovornik talibana Ahmadullah Wasiq rekao je da su ponovnim otvaranjem veleposlanstva UAE učinile korak naprijed ka bilateralnim odnosima.

Prisjećanja radi, Muhammed bin Zayed, krunisani princ Abu Dhabija koji najviše odlučuje o vanjskoj politici UAE, tokom sastanka sa visokim američkim diplomatom 2019. godine, predložio je formiranje programa za likvidacije vođa talibana.

Bin Zayed je tada rekao Pompeu da Washington rizikuje pad Afganistana u ruke „bradatih, loših momaka“, te mu je predložio da se angažuju plaćenici koji bi ubili talibanske vođe, te na taj način oslabilli njihovu pregovaračku poziciju.

Izvor je naveo da je Pompeo bio vidno iznenađen ponudom, ali da nije odgovorio ništa.

Sada, čini se da je Bin Zayed spušten na zemlju te odjednom želi srdačne međusobne odnose.

Ranije je vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana Amir Khan Mutaqi rekao da će i Njemačka uskoro ponovno otvoriti svoje veleposlanstvo u Kabulu.

Mutaqi je dodao da će Italija i Turska biti sljedeće zemlje koje će ponovno otvoriti svoja veleposlanstva.

Vrijedi spomenuti da su svoje ambasade u Kabulu već otvorili Pakistan, Turkmenistan i Kazahstan.

Ummet Press

Komentariši