17.7 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Potpuni imunitet izraelskim vojnicima koji ubijaju Palestince

Izraelski glavni vojni tužilac Sharon Afek potvrdio je da postoji odluka političkih i pravosudnih organa o davanju potpunog imuniteta izraelskim vojnicima koji ubijaju Palestince te da im se pruži podrška i osigura sudska zaštita.

U saopćenju za medije izjavio je da bi svaki vojnik koji se nađe u opasnosti trebao otvarati vatru bez savjetovanja s bilo kime o toj odluci te da neće biti pozvan na odgovornost.

Afek je izjavio da se “s vremena na vrijeme daju izjave u kojima se kaže da su vojnici čiji su životi u opasnosti, navodno, uplašeni da otvore vatru prije savjetovanja s advokatom”.

‘Zločini u okupatorskoj državi’

Pojasnio je da “vojnik čiji je život ugrožen i djeluje u samoodbrani ima punu podršku”, navodi izraelski list Haaretz.

U sličnom kontekstu Afek je na Međunarodnoj konferenciji Izraelskih oružanih snaga o zakonu o oružanom sukobu izjavio da Međunarodni krivični sud (ICC) nema nadležnost nad izraelsko-palestinskim sukobom, misleći time na zločine okupatora protiv palestinskog naroda.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da takve riječi smatra krajnje ozbiljnima, kao i njihove rezultate i posljedice.

“To je eksplicitno priznanje uključenosti političkih, vojnih i sudskih struktura u okupatorskoj državi u svakodnevne zločine koje vojnici i doseljenici čine protiv palestinskog naroda”, piše u saopćenju.

“Ove izjave predstavljaju javno poticanje na činjenje većeg broja krivičnih djela i smaknuća na terenu protiv palestinskih građana, posebno na punktovima smrti rasutim po svim dijelovima Zapadne obale”, navodi se u saopćenju.

Nekažnjivost i sudske farse

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine pozvalo je ICC, nadležne nacionalne sudove i relevantne međunarodne organizacije da se pozabave tim opasnim priznanjima.

Ministarstvo je ponovo naglasilo da okupacijski sudovi i njegov pravosudni sistem pružaju mogućnost zločincima da se izvuku i prođu nekažnjeno, počevši od prikrivanja dokaza, manipuliranja mjestom zločina i sudskih farsi do potpunog oslobađanja odgovornosti i puštanja na slobodu.

Takva situacija iziskuje hitno djelovanje ICC-ja i zahtijeva od tog sudskog organa da odgovori na palestinske zahtjeve za pokretanje ozbiljne istrage o izraelskim zločinima.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes