-5.1 C
Sarajevo
Petak, 14 Januara, 2022

Poraz ruskih tenkovskih jedinica Kantemirovske i Tamanske divizije u Groznom

Dana 26. novembra 1994. godine, proruska “čečenska opozicija”, uz aktivnu podršku Rusije, pokušala je da svrgne predsjednika Čečenske Republike Ičkerije Džohara Dudajeva.

Neuspjeh vojnog preuzimanja vlasti od strane tzv. „opozicionih snaga“ poslužile su kao podsticaj za otvorenu vojnu agresiju i početak rata velikih razmjera, koji traje do danas.

U zoru 26. novembra 1994. godine, naoružani odredi promoskovske „čečenske opozicije“, pod okriljem ruskih tenkova iz Kantemirovske i Tamanske divizije, uz podršku ruske avijacije, ušli su u grad Grozni.

“Opozicionim” jedinicama komandovao je samozvani gradonačelnik Čečenskog regiona Nadterečni Umar Avturhanov, koji se proglasio šefom “Privremenog vijeća Čečenije”, zatim bivši gradonačelnik glavnog grada Čečenije Bislan Gantamirov i zločinac Ruslan Labazanov.

Prema čečenskoj strani, u pobuni je učestvovalo oko 4 hiljade čečenskih proruskih militanata i oko 100 jedinica raznih oklopnih vozila, čije su posade činili vojnici ruske vojske koje je regrutirao tadašnji FSK (sada FSB).

U žestokim borbama koje su trajale cijeli dan, pobunjenici i ruske tenkovske snage su potpuno poražene i pobjegle iz grada. Komandanti vojske Čečenske Republike Ičkerije koji su bili zaduženi da slome pobunu bili su Šamil Basajev i Aslan Mashadov.

U Groznom je 26. novembra uništeno oko 20 tenkova, 18 borbenih vozila pješadije i 23 oklopna transportera. Kao trofeji su uzeta tri tenka, osam oklopnih transportera i četiri borbena vozila pešadije.

Prema različitim procjenama, tokom bitke za Grozni ubijeno je između 300 i 450 pobunjenika i oko 70 ruskih plaćenika. 

Stotine proruskih militanata je ranjeno. Zarobljeno je od 150 do 200 učesnika oružane invazije, među kojima je bilo 35 oficira Tamanske i Kantemirovske divizije, kao i oko 30 vojnika i službenika FSK-a.

26. novembar je označio početak ruske otvorene vojne invazije na Čečeniju. Ovaj dan se smatra danom početka rusko-čečenskog rata, koji je prerastao u svekavkaski džihad.

26. novembar je Džohar Dudajev proglasio Danom oružanih snaga Čečenske Republike Ičkerije.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes