Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas kako su Sjedinjene Američke Države spremne poduzeti vojnu intervenciju kako bi zaustavile aktuelne nerede u Venecueli, javljaju agencije.

„Vojna akcija je moguća. Ukoliko se to traži, SAD će to učiniti“, rekao je Pompeo, prenosi Reuters.

Ipak, dodao je kako je SAD prije za mirnu tranziciju moći u Venecueli nego za vojnu akciju.

Pompeo bi danas o situaciji u Venecueli trebao razgovarati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, saopćila je Bijela kuća.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je kako će Pompeo i Lavrov razgovarati o Venecueli i dodao kako je Rusija odgovorna što je predsednik Venecuele Nicolas Maduro ostao u državi i nije otišao na Kubu kako su to najavili američki zvaničnici, javila je agencija AP.

Bolsonaro: Frakcije u vojsci

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je kazao kako je dobio informacije o frakcijama u vojsci Venecuele koje bi mogle dovesti do „kolapsa“ socijalističke Vlade predsjednika Madura.

Bolsonaro je istakao kako Guaido, koga mnoge države priznaju kao legitimnog predsjednika južnoameričke države, nije poražen nakon što je javno pozvao u utorak da vojska ga podrži i svrgne Madura.

Opozicionar je pozvao i danas stanovnike Venecuele na ispune ulice i natjeraju Madura na odlazak.

„Dobro jutro! Danas nastavak, ovo su glavne današnje tačke u Karakasu“, napisao je Guaido na Twitteru

„Nastavljamo sa više snage nego ikada.“

I Maduro je pozvao pristalice na okupljanje.

„Imat ćemo velike, marševe miliona radnika. Radnička klasa ima u meni predsjednika koji će uvijek braniti njihova prava“, rekao je on u utorak navečer.

“Posljednja faza”

Venecuelanski opozicioni lider Juan Guaido ponovo je pozvao sljedbenike, dan poslije sukoba na ulicama Karakasa, da i danas izađu na ulice kako bi se završila, kako je rekao, „posljednja faza“ svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura, prenose agencije.

S druge strane, Maduro uprkos protestima i sukobima je, poslije višesatne tišine, u televizijskom obraćanju istakao kako su oni koji podržavaju Guaida „mala grupa“ čiji je plan propao.

U jučerašnjim sukobima je, prema zdravstvenim zvaničnicima Venecuele, povrijeđeno između 69 i 100 osoba, od kojih je dvoje zadobilo prostrijelne rane.

Venecuelanska grupa za zaštitu ljudskih prava Provea saopćila je da je 24-godišnjak fatalno pogođen tokom antivladinih protesta u gradu Vitoria.

Agencija Tass prenosi, pozivajući se na predstavnika nevladine organizacije Foro Penal, da su najmanje 83 osobe pritvorene u utorak.

Prema podacima na njenom Twitteru, najviše ljudi je pritvoreno u državi Sulia – 59, a u ostalim regijama između jednog do četvoro pritvorenih, prenosi ruska agencija.

Politički mentor

U videoporuci postavljenoj na društvenim mrežama u utorak navečer, Guaido je poručio kako „Maduro nema ni podršku ni poštovanje oružanih snaga“.

„Vidjeli smo kako protest daje rezultate. Trebamo nastaviti sa pritiskom”, naglasio je on.

Drugi opozicioni lider, Leopoldo Lopez, kojeg smatraju Guaidovim političkim mentorom, a koji je bio u kućnom pritvoru od 2014. godine, pojavio se jučer pored Guaida.

Međutim, sinoć je s porodicom viđen, najprije u čileanskoj, a potom i u španskoj ambasadi.

Također, agencije prenose kako su 25 vojnika koji su bili uz Guaida pobjegli u brazilsko diplomatsko predstavništvo.

U jeku sukoba u toku jučerašnjeg dana, oglasili su se na državnoj televiziji najviši vojni zvaničnici koji su iskazali lojalnost Maduru.

Ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez, uz generale, osudio je Guaidov potez, označivši ga kao „teroristički čin“ i „pokušaj državnog udara“.

Krivične prijave

Međutim, šef venecuelanske obaveštajne službe SEBIN Manuel Ricardo Cristopher Figuera oglasio se pismom, čija autentičnost nije potvrđena, a u kojem navodi da je oduvijek bio lojalan Maduru, ali da je sada došlo vrijeme da se „država ponovo izgradi“.

Kako je istakao, korupcija je postala toliko rasprostranjena da je „mnogi visokorangirani službenici prakticiraju kao da je sport“.

Maduro se, do sada, suzdržavao da pritvori Guaida, ali u utorak je rekao kako je glavni tužilac Venecuele naložio trojici zamjenika da istraže pobunu i obećao kako će biti „krivičnih prijava“.

U svom obraćanju Maduro je, u jednom trenutku, upitao: „Šta žele, vojnu bitku? Da li to koristi Venecueli, demokratiji, miru?“

Guaido se u januaru proglasio za privremenog predsjednika države i tada je dobio podršku SAD i još 50 država, dok Madura takođe podržava veliki broj zemalja, uključujući Rusija i Kina.

Izvor: Agencije