5 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Novembra, 2021

Pomirenje dva ”ljuta” neprijatelja: Sastanak Erdogana i Al-Nahyana u Ankari

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan primio je prestolonasljednika Abu Dabija Muhammeda bin Zayeda Al Nahyana koji je doputovao u zvaničnu posjetu u Ankaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je Al-Nahyana primio uz najviše državničke počasti u Predsjedničkoj palati u Ankari.

Nakon susreta dvojice lidera, najavljen je i sastanak bilateralnih delegacija, te ceremonija potpisivanja niza sporazuma, kao da neprijateljstva između njih nikad nije ni bilo.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da će Erdogan i Al Nahyan razgovarati o bilateralnim vezama Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i načinima jačanja saradnje i zajedničkog djelovanja na različitim poljima.

Erdogan i Al-Nahyan nešto ranije održali su telefonski razgovor u kojem su dva lidera razgovarala o odnosima Turske i UAE.

Državna novinska agencija UAE objavila je da su lideri “razmatrali izglede za jačanje odnosa između dva naroda na način koji služi njihovim zajedničkim interesima i njihovim narodima”. Erdogan je ranije rekao da su zemlje, koje se razilaze u nekoliko pitanja, posljednjih mjeseci ostvarile napredak u bilateralnim odnosima.

Dvije zemlje, koje su podržavale suparničke strane u sukobu u Libiji, smatraju se regionalnim rivalima u borbi za širi regionalni utjecaj. Turska je prošle godine optužila UAE da su svojim intervencijama u Libiji i Jemenu unijeli kaos na Bliski istok, dok su UAE i nekoliko drugih zemalja kritizirali turske vojne akcije u regiji. Odnosi između Turske i UAE dosegli su najniži nivo kada je Erdogan izjavio da bi Ankara mogla prekinuti diplomatske veze s administracijom Abu Dhabija, nakon normalizacije između UAE i Izraela.

Turski zvaničnici rekli su da UAE podržava terorističke organizacije koje na meti imaju Tursku, koristeći te grupe kao prikladno političko i vojno oružje u inostranstvu.

AA/UP

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes