Policijski sat u Kazahstanu, do sada preko 160 poginulih

Broj poginulih u nemirima u Kazahstanu je veći od 160, broj povrijeđenih je porastao na 5.135, a broj povrijeđenih pripadnika snaga sigurnosti je premašio 1.300, objavile su vlasti Kazahstana, u kojem se situacija nakon višednevnih velikih nemira postepeno smiruje.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kazahstana kaže se da se nastavlja „antiteroritička operacija u cilju održavanja sigurnosti“.

“Danas se situacija stabilizovala u svim regionima u zemlji. Oslobođene su sve zgrade lokalne samouprave”, navodi se, prenosi Anadolija

Pri pokušaju prelaska granice automobilom ili pješke, privedeno je 300 osoba sa većim količinama novca i ukradene robe, uključujući vatreno oružje i mobilne telefone, dodali su.

MInistarstvo navodi da je šteta od nereda procijenjena na 175 miliona eura.

Više od 100 poslovnih prostora i banaka je napadnuto i opljačkano, a oko 400 automobila uništeno.

Protesti u Kazahstanu su prvo počeli na zapadu zemlje 2. januara zbog povećanja cijena goriva, a kasnije su se proširili na druga područja.

Potom je predsjednik Kassym-Jomart Tokayev proglasio vanredno stanje u Almatyju, najvećem gradu u zemlji, i naftom bogatoj regiji Mangystau, a kasnije je odobrio i ostavku Vlade.

Tokayev je ranije izjavio da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja na ljude koje je nazvao “teroristima”, optužujući ih za nastavak nasilja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana u petak je objavilo da je najmanje 18 pripadnika snaga sigurnosti i 26 demonstranata poginulo tokom nemira.

Na sastanku kriznog centra je istaknuto da je u cijeloj zemlji situacija stabilizovana i pod kontrolom, kao i da su sve administrativne zgrade oslobođene, a vitalne komunalne službe ponovo u funkciji.

Predsjednik Kazahstana je naglasio da sigurnosne službe preduzimaju sve neophodne mjere da se u zemlji u potpunosti uspostave javni red i mir.

Na zahtjev Tokayeva angažovane su snage Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti na čelu s Rusijom, koje su raspoređene na kritičnim lokacijama u Kazahstanu.

Kazahstanski grad Almaty u subotu je u potpunosti bio okružen kontrolnim vojnim punktovima, sa desecima vojnika i oklopnih vozila koji su na njima raspoređeni, prenio je Tanjug.

Vojnici su detaljno pregledali sve automobile i dokumente putnika na svim izlazima iz grada.

U najvećem gradu Kazahstana u subotu naveče na snagu je stupio policijski sat koji je najavljen sirenama.

Kako je prenio Sputnjik Kazahstan, u predgrađima Almatyja čuju se pucnji, a riječ je, kako se navodi, o nastavku “antiterorističke operacije” koja je pokrenuta sinoć.

Agencija javlja i da je aerodrom u gradu zatvoren do daljnjeg, iako je ranije saopšteno da će biti otvoren 10. januara.

Ured predsjednika objavio je da je Tokayev ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoruu subotu rekao da se situacija ipak stabilizira.

Protekle sedmice poginuli su deseci ljudi, a hiljade ih je pritvoreno (AP)

„Istovremeno, žarišta terorističkih napada opstaju. Stoga će se borba protiv terorizma odlučno nastaviti”, rekao je kazahstanski predsjednik, prenijela je Hina.

Protekle sedmice poginuli su deseci ljudi, a hiljade ih je pritvoreno i zapaljene su javne institucije širom Kazahstana u najgorim neredima od nezavisnosti tog velikog proizvođača nafte i urana nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Tokayev je naredio svojim vojnicima da pucaju bez upozorenja i okončaju, kako je rekao, napade razbojnika i terorista.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši