Pokret ‘Ne mogu disati’ širi se SAD-om nakon ubistva u Minneapolisu

Izbor urednika

Analiza: Hoće li velika brana GERD pokrenuti rat između Egipta i Etiopije?

Rat riječima, koji je nedavno  eskalirao između Egipta i Etiopije zbog projekta velike etiopske brane GERD, prijeti, da će rijeku Nil, koja je jedna...

Egipatski diktator Sisi prijeti vojnom intervencijom u Libiji

U kontraofanzivi protiv snaga otpadničkog generala Halife Haftara, snage libijske vlade u Tripoliju uspjele su prethodnih sedmica povratiti više gradova i vojnih baza, te...

Izraelski istraživački centar: Uloga Turske u Libiji prijeti interesima Tel-Aviva

Izraelski institut za istraživanje nacionalne sigurnosti (INSS) objavio je da pobjeda koju je postigla Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) u Libiji prijeti interesima izraelskih vlasti U...

Sirija: Džisr Al-Šhughur odao počast mudžahidima na dan oslobođenja grada

Stanovnici sirijskog grada Džisr Al-Šhughura u srijedu su odali počast mudžahidima Ahraru-Šama, Tahriru-Šama i Turkistanske islamske Partije koji su prije pet godina u briljantnoj...

Sirija: Tahriru-Šam raspoređuje nekoliko hiljada mudžahida u Džebelu-Zaviju (VIDEO)

Regije Džebelu-Zavija i Sehlul-Ghab u Idlibu su ispražnjene od stanovništva uslijed nastavka agresivnih režimsko-ruskih zračnih napada, a džihadski savez Tahriru-Šam (HTŠ) rasporedio je dodatnih...

U petak je uhapšen Derek Chauvin, policajac koji je izveo nasilni zahvat nad 46-godišnjim Floydom pritisnuvši mu vrat koljenom nakon čega je Floyd,  koji je jecao “molim vas, ne mogu disati”, ubrzo preminuo.

Demonstracije su izbile zbog te smrti o kojoj je javnost doznala putem videosnimke prolaznika, a u incident su umiješana četvorica gradskih policajaca.

Policija je u petak navečer privela brojne demonstrante na masovnim demonstracijama u njujorškoj četvrti Brooklyn, ukrcavajući demonstrante s lisicama u gradske autobuse koji su bili poredani na Aveniji Atlantic.

Demnonstranti su održali bdijenje i skup na Manhattanu zahtijevajući zakon kojim bi se zabranila policiji primjena zahvata kojim je ugušen 2014. Eric Garner, koji je također bio afroamerikanac.

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana afroamerikanca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: “Ne mogu disati”.

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubistava Afroamerikanaca.

ATLANTA

U strastvenom govoru Bernice King, najmlađa kći Martina Luthera Kinga Jr., ikone borbe za građanska prava, molila je ljude da se vrate svojim kućama pošto je više od 1000 demonstranata marširalo gradom i blokiralo promet.

“Jedini put da prebrodimo ovo nije nasilje”, rekla je Bernice King u rodnome gradu svoga oca. “Učinimo to na nenasilan način kada se obračunavamo sa zlom našeg vremena”.

King je bio ubijen 1968. godine to jest godinu dana nakon što su se pobune proširile velikim američkim gradovima.

Demonstracije u Atlanti postale su haotične i povremeno nasilne. U središtu grada demonstranti su palili vatre blizu sjedišta tv kanala CNN.

Najmanje je jedno policijsko vozilo izgorjelo među nekoliko zapaljenih. Prozori su smrskani na zgradi CNN-a i okolnih trgovina. Policija je intervenirala, a deomnstranti su na nju bacali boce.

MINNEAPOLIS

Stotine demonstranata u 20 sati navečer prkosile su policijskom satu i okupile se na ulicama oko policijske stanice zapaljene prethodne noći.

“Ovdje smo jer smo mi, kao generacija, shvatili da se stvari moraju mijenjati”, rekao je jedan od njih,  Paul Selman, 25-godišnji crnac koji je upravo stekao diplomu iz engleskog jezika u Minnesoti. “Trebamo mir”.

“Naši roditelji i djedovi i bake umorni su gledajući kako im stalnu umiru djeca i zato moramo zasukati rukave i izboriti bolju budućnost”.

DETROIT

Stotine demonstranata u automobilskoj prijestolnici pridružile su se kasno u petak poslijepodne “Maršu protiv policijske brutalnosti”.

Mnogi su izvikivali “Nema pravde, nema mira”. Među transparentima nosili su i poruku “Neću prestati vikati sve dok svi ne budu mogli slobodno disati”.

DENVER

U Denveru su drugi dan demonstrirale stotine mirnim maršom kroz središte grada tražeći pravdu za ubijenog Floyda.

U četvrtak navečer policija je u Denveru intervenirala suzavcem i gumenim metcima jer su bila vandalizirana parkirana vozila te je privela 13 prosvjednika.

HOUSTON

Stotine ljudi u Houstonu okupile su se u petak navečer na demonstracijama koje je organizirala skupina “Black Lives Matter” (Životi crnaca važni su). Izvikivali su “Ne mogu disati” i “Nema pravde, nema mira”.

LOUISVILLE

Nakon nasilne noći u Louisvilleu u kojoj je nastrijeljeno bilo najmanje sedam osoba, policija je u tome gradu bila dobro pripremljena za nove demonstracije nakon ubistva Floyda i nekoliko drugih ljudi. Među njima je i  Breonna Taylor, afroamerikanka ustrijeljena u svom stanu u svome rodnom gradu Louisvilleu u martu.

Izvor: Agencije

Vijesti

Turska odlučuje o sudbini Aje Sofije: muzej ili džamija?

Najviši turski sud u četvrtak će odlučiti hoće li se istanbulski simbol Aja Sofija pretvoriti u džamiju, što bi dodatno pojačalo već napete odnose Turske sa zapadom,...

Sirija: U Idlibu ubijen još jedan vođa Hurrasu-Dina

Maskirani napadači u srijedu popodne ubili su Azzama el-Deirija, starijeg vođu sirijske džihadske organizacije Hurrasu-Din (Čuvari vjere), objavili su izvori povezani s grupom. Azzam el-Deiri...

Cavusoglu: Francuska radi na jačanju ruskog prisustva u Libiji

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak kako NATO Rusiju vidi kao prijetnju, ali kako Alijansin saveznik Francuska ulaže napore za intenziviranje ruskog...

Afganistanska vojska u artiljerijskom napadu ubila desetke civila

Najmanje 23 osobe ubijene su u ponedjeljak nakon što je afganistanska vojska minobacačima pogodila područje u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand gdje su se nalazili...

Talibani reagirali na američke medijske izvještaje da im je Rusija davala novac

''Brojni zapadni mediji objavili su izvještaje u kojima se navodi da su mudžahidi Islamskog Emirata primili novac od Rusije za ubijanje američkih vojnika i...

Afgfanistan: Talibani odbili napad vladinu ofanzivu u Badghisu

Afganistanska vojska je u utorak popodne iz okruženja u distriktu Bala Marghab pokrenula ofanzivu na talibane. Pojedinosti govore da je ofanziva pokrenuta uz zračnu...

More Recipes Like This