Vojni defile Tahriru-Šama u Idlibu (FOTOGALERIJA)

Sirijski džihadski savez Hej'etu Tahririš-Šam (Komitet za oslobođenje Šama) u petak je u gradu Idlibu održao vojni defile u kojem je učestvovalo nekoliko stotina najbolje obučenih mudžahida.

Naoružani, u vojnim uniformama i noseći bijele zastave šehadeta, mudžahidi su uzvikivali tekbire i parole ”dole režim”, prolazeći na konjima i vojnim vozilima domaće proizvodnje, a jedno od vozila na sebi je imalo maketu velike Emevijske džamije u Damasku.

Vojni defile upriličen je povodom navršetka ukupno 10 godina od sirijske revolucije protiv nusajsijskog režima Bašara al-Assada.

Tahriru-Šam (HTŠ) je glavni islamski vojni savez u Siriji koji pod okriljem ima oko 20.000 boraca te suvereno vlada sjeverozapadnom Sirijom. Savez se posljednjih godina posvetio isključivo vojnom radu i sigurnosnoj situaciji, istovremeno uspostavljajući ”Vladu spasa” koja se bavi administrativnim, civilnim i vjerskim poslovima u regiji.

HTŠ sebe smatra nasljednikom sirijske revolucije, nakon što su revolucionari izgubili većinu teritorija kojeg su držali.

Ummet Press

Komentariši