Pogledajte kako Tahriru-Šam neutralizira eksplozivnu napravu (VIDEO)

547

Autobombe i improvizovane eksplozivne naprave (IED) u Siriji su jako česta pojava. U borbama ih koriste gotovo sve strane, neke manje a neke više, međutim sirijski nusajrijski režim i IDIŠ na ovaj način ciljano pogađaju civilno stanovništvo.

Saznanja do kojih je došao Tahriru-Šam pokazuju da sirijski režim i IDIŠ u Idlibu koriste identičnu taktiku borbe koju karakterizira postavljanje eksploziva na vitalnim mjestima krcatim civilima. Tržnice, restorani, bolnice, džamije, škole Kur'ana i šerijatski sudovi samo su od nekih meta zaluđenih fanatika IDIŠ-a i plaćenika sirijskog režima. Ovakvim napadima nastoji se postići krah sveobuhvatne unutarnje sigurnosti na oslobođenim teritorijama.

Neutraliziranje autobombe ili eksplozivne naprave je jako komplikovano i rizično. Prije nekoliko mjeseci se na društvenim mrežama mogla vidjeti pogibija cijele grupe ljudi koja je pokušavala neutralizirati eksplozivnu napravu u Idlibu. Pomenuti videosnimak zlokobno su širile haridžije.

Zbog toga je Tahriru-Šam otpočeo s jednostavnim neutraliziranjem autobombi. Tamo gdje postoji rizik od eksplozije civili se evakuiraju a onda se neprijateljska naprava uništi iz daljine ili se jednostavno baci ručna bomba kao što se može vidjeti na videosnimku u prilogu koji dolazi iz grada Sarakiba.

Ummet Press