Pitanja o razvoju projektila brigade el-Kassam

Već 15 godina je Gaza pod žestokom blokadom s mora, kopna i zraka, a prije toga je patila zbog nedostatka finansijskih sredstava, materijala i sirovina neophodnih za proizvodnju oružja.

Međutim, frakcije otpora u Gazi pokazale su prilikom svakog sukoba da posjeduju iznenađujuće instrumente odvraćanja i ne oklijevaju dokazati svoju sposobnost nanošenja štete Izraelu, najjačoj vojnoj sili na Bliskom istoku.

Na osnovu istrage koju je ranije proveo program Al Jazeere Arabic ”Ma Khafia Aazam” (Vrh ledenog brijega) i informacija do kojih je došla ova medijska kuća moguće je odgovoriti na sedam pitanja u vezi s vojnim arsenalom palestinskog otpora u Pojasu Gaze.

Kada je otpor koristio rakete u operacijama protiv okupacije?

Brigade Ezzedeen Al-Qassam, vojni ogranak palestinskog pokreta Hamas, otkrile su svoju prvu raketu i lansirale je prema gradu Sderot 2001. godine. Domet rakete nije prelazio tri kilometra i imala je vrlo malu bojevu glavu.

Koje su najznačajnije etape razvoja raketa Brigada al-Qassam?

U ratu 2008. godine, Brigade Al-Qassam su koristile rakete tipa Qassam 3, koje su dosezale područja u opsegu od 17 kilometara, odnosno okolne krajeve Gaze.

Brigade al-Qassam su 2012. godine odgovorile na atentat na Ahmeda Al-Jabarija, jednog od svojih najistaknutijih vođa, raketnim napadom na Tel Aviv i Jerusalem u kojem je korištena nova raketa M75. Domet tih raketa je oko 80 kilometara.

Otpor je 2014. godine uspio ispaliti na Haifu rakete R-160, čiji je domet 160 kilometara.

Kako je otpor prevazišao problem nedostatka materijala za proizvodnju i nastavio razvijati svoje oružje?

Suočeni sa pooštravanjem blokade i prekidom linija snabdijevanja, otpor je uspio realizirati kvalitetne projekte.

Jedan od njih je i projekat Brigada al-Qassam koji se odnosi na prikupljanje zaostalih izraelskih granata i bombi koje nisu eksplodirale tokom rata 2014. godine i proizvodnju raketa od njih.

Takvih zaostalih bombi je bilo na hiljade, a rakete proizvedene od tog otpada prvi put su upotrijebljene tokom eskalacije u maju 2019. godine, a prouzrokovale su pogibije i ranjavanja među Izraelcima.

U drugom projektu takve vrste, frakcije su uspjele pristupiti dugim i ogromnim metalnim cjevovodima kroz koje je Izrael krao podzemne vode iz Gaze.

Do ovog otkrića je došlo 2017. godine, a omogućilo je otporu da obezbijedi dovoljno metala za proizvodnju raketa.

U složenoj sigurnosnoj operaciji, ronilačka jedinica Al-Qassama uspjela je doći do olupina dva britanska razarača koja su potopljena u moru Gaze tokom Prvog svjetskog rata. Municija koja je bila uskladištena na njima predstavljala je novi i značajan izvor za proizvodnju raketnih bojevih glava i povećanje njihove razorne moći, što je rješavalo problem nedostatka materijala za proizvodnju.

Gdje i kako se provode testiranja raketa?

Tokom primirja, more Gaze je polje za vojna testiranja. Iz trenutne eskalacije se može zaključiti da su Brigade al-Qassam razvile kvalitetnije rakete koje su prvi put doprle do vitalnih područja u dubini Izraela, Tel Aviva, pa čak i do aerodroma Ramon, udaljenog 220 kilometara od Gaze.

Korištena je taktika zasipanja raketama kako bi se probio štit Željezne kupole, uz upotrebu naprednih lansera dizajniranih za rad iz podzemnih tunela kako bi bili zaštićeni od izraelskog napada.

Kolika je razorna snaga raketa palestinskog otpora?

Rakete lansirane iz opkoljene Gaze sada mogu pogoditi mete daljeg dometa sa većim intenzitetom i razornijom snagom. Ovo je izuzetak koji trenutnu konfrontaciju sa okupacijom isključuje iz bilo koje moguće usporedbe s onim što se ranije dešavalo u pogledu vatrene moći.

Rakete možda neće izgledati novo u smislu svog osnovnog dizajna, ali imaju veći domet i nose veće količine eksplozivne materije.

Brigade al-Qassam uvele su u upotrebu rakete Ayyash, koje imaju izuzetno veliku razornu snagu i domet od 250 kilometara.

Također su koristili rakete A120 koji nose eksplozivne bojeve glave i imaju domet veći od 120 km.

Tu su i masivne rakete: SH85, Q20, Sejjil i Rantisi160.

Šta je sa tehnologijom koja ometa odbranu i cijenom presretanja?

Rakete tipa Jabari 80 ili J80 i rekete Qassam četvrte generacije imaju tehnologiju za zavaravanje Željezne kupole, protivraketnog sistema kojim se Izrael hvali da je u stanju presresti rakete i odbiti svaku opasnost za Izraelce.

Prema glasnogovorniku izraelske vojske, palestinski otpor je do sada ispalio 3.300 raketa iz Gaze na Izrael.

Pored panike i gubitaka koje je to prouzrokovalo na drugoj strani, pitanje presretanja je vrlo složeno i dosta košta. Rakete Željezne kupole za presretanje, koštaju mnogo više, kako navodi izraelski list Jerusalem Post, od onih koje obaraju. Tu je i pitanje presretanja koje otežava taktika lansiranja velikog broja raketa.

Koliko raketa posjeduje palestinski otpor?

Ne postoje decidne informacije kako bi se odgovorilo na ovo pitanje, no čelnici Hamasa su potvrdili da Al-Qassam ima sposobnost da nastavi sa svakodnevnim lansiranjima raketa više od šest mjeseci, naglasivši da su se dobro pripremili za trenutnu bitku.

Na brifingu za američke medije, glasnogovornik izraelske okupacione vojske rekao je da Hamas i Islamski džihad imaju više od 12.000 raketa na različitim mjestima. Teško ih je potpuno uništiti, dodao je.

Oni još uvijek imaju dovoljno raketa za ispaljivanje ako budu željeli nastaviti s napadima na Izrael, rekao je glasnogovornik.

Al Jazeera

Komentariši