28 C
Sarajevo
Srijeda, 25 Maja, 2022

Pentagon objavio snimak napada drona u kojem je ubijeno sedmero afganistanske djece

Pentagon je objavio snimak napada američkog drona izvršenog u Kabulu u kojem su prošle godine ubijeni civili.

Riječ je o jednoj od posljednjih američkih misija u Afganistanu prije nego je Washington odlučio okončati brutalni dvadesetogodišnji rat i povući snage iz ove muslimanske zemlje.

Oznaka tajnosti je skinuta sa 25-minutnog videa koji prikazuje trenutak napada drona i pogibiju afganistanskog humanitarnog radnika te još devet civila među kojima je bilo sedmero djece. U trenutku napada su se iznad Kabula nalazila dva američka drona, a to se dogodilo 29. augusta 2021. godine.

Američka vojska je prvobitno tvrdila da su meta bili članovi grupe ISIL koji su transportovali eksploziv, a jedan zvaničnik je istakao da je operacija bila “ispravna”. Ipak, kasnije su izjave povučene jer je ustanovljeno da su zapravo ubijeni civili.

Prije izvršenja napada dva MQ-9 Raptor drona su pratila bijelu Toyotu Corollu kojom je upravljao kasnije identificirani muškarac Zemari Ahmadi, humanitarni radnik iz organizacije Nutrition and Education International s bazom u SAD-om. Nakon što su ga slijedili određeno vrijeme, Ahmadijev automobil je pogođen dok je ulazio na prilaz svog doma. Eksplozija je razorila imanje, a poginuo je Ahmadi zajedno sa sedmero djece koja su izašla kako bi ga pozdravila. Također, poginula su još dva člana porodice.

Američke zračne snage su provele istragu nakon koje je zaključeno da operacijom nisu prekršeni zakoni, a nije predložen ni disciplinski postupak protiv odgovornih iako je snimak dokazao prisustvo barem jednog djeteta blizu mjesta događaja dvije minute prije napada. Pentagon je tvrdio da je bilo lako previdjeti nešto u realnom vremenu.

Video je objavljen i zahvaljujući borbi Timesa te tužbi koja se odnosi na slobodu informisanja. Ovo je prvi video koji pokazuje da nisu ubijeni militanti uprkos tvrdnjama vojske. RT piše da je Pentagon pokušao povezati pogibiju civila s drugom eksplozijom u blizini Ahmadijevog doma sugerirajući da je on ipak imao bombu u automobilu. Kasnije je saopćeno da je “vatrena kugla” vjerovatno rezultat eksplozije propanskog rezervoara.

Predsjednik organizacije “Nutrition and Educational International” Steven Kwon kritikovao je odluku da ne bude kažnjen niko od odgovornih.

“Kada Pentagon sebe oslobodi odgovornosti, on šalje opasnu i obmanjujuću poruku da su njegove akcije na neki način opravdane, povećavajući sigurnosne rizike i čineći evakuaciju još hitnijom”, poručio je Kwon.

Agencije/UP

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes