8 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Palestina: U Al-Aksi se okupilo oko 250 hiljada muslimana

Oko 250 hiljada muslimana u Palestini došlo je u okupirani istočni Jerusalem (Al-Quds) kako bi u džamiji Al-Aksa obilježili Lejletul-kadr, noć koja je, prema islamskom učenju, vrijednija od hiljadu mjeseci.

Palestinci i muslimani iz drugih zemalja u kompleksu Al-Aksa prvo su iftarili, a potom su nastavili s molitvama.

U saopćenju Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa navedeno je da se oko 250 hiljada muslimana okupilo u džamiji Al-Aksa povodom Lejletu-l-kadra.

S druge strane, ranije danas nastala je velika gužva zbog kontrolnih punktova izraelske vojske kada je na hiljade Palestinaca željelo doći u istočni Al-Quds sa okupirane Zapadne obale.

Ibrahim Azzam, koji je došao iz grada Nablusa na sjeveru Zapadne obale, rekao je za Anadoliju da “izraelski vojnici provjeravaju lične karte, pretražuju prtljag i namjerno odgađau dolazak vjernika u Al-Quds”.

Kompleks pod izraelskom okupacijom

Pošto izraelske vlasti ne dozvoljavaju Palestincima na Zapadnoj obali da svojim vozilima prođu kroz kontrolne punktove, primorani su da uđu pješice u Al-Quds.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Al Jazeera

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes