Premijer Pakistana Imran Khan našao se na udaru zastupnika opozicije nakon što je u parlamentu rekao da neće zaboraviti ubistvo Osame Bin Ladena od strane Amerikanaca, nazivajući ga pritom šehidom.

“Nikada neću zaboraviti kako smo se osramotili kad su Amerikanci ušli u Abbottabad i ubili Osamu Bin Ladena, šehida”, rekao je Khan.

Osama Bin Laden, osnivač El-Kaide i veteran afganistansko-sovjetskog rata, ubijen je 2011. godine kad su američke specijalne jedinice izvele napad na njegovu kuću u pakistanskom gradu Abbottabad, a Pakistan nije bio unaprijed obaviješten o akciji.

Vođa opozicije u Pakistanu i bivši ministar vanjskih poslova, Khawaja Asif, kritizirao je gospodina Khana, nazivajući Bin Ladena “krajnjim teroristom”.

“Uništio je moju naciju, a [Khan] ga naziva šehidom”, rekao je Asif u parlamentu.

Bilawal Bhutto Zardari, čija je Pakistanska narodna stranka bila na vlasti kad je Bin Laden ubijen, optužio je premijera za ”privlačenje nasilnog ekstremizma”.

Izjava Imrana Khana izazvala je žestoke kritike pakistanskih aktivista za ljudska prava kao i zapadnih medija, ali je isto tako prihvaćena i pohvaljena od strane pristalica njegove stranke ”Pakistan Tehreek-e-Insaf” obzirom da mnogi Pakistanci smatraju Bin Ladena nacionalnim herojem.

Izjava g. Khana uslijedila je nakon što je pakistanska inostrana kancelarija žestoko odbacila izvještaj američkog State Departmenta u kojoj se Pakistan optužuje da i dalje predstavlja sigurno utočište terorističkim grupama koje su regionalno fokusirane.

Premijer Imran Khan među neprijateljima u redovima opozicije nosi nadimak ”Taliban Khan”, jer je kao etnički Paštun navodno više puta pokazivao simpatije prema talibanima, tvrde mediji.

Ummet Press