Pakistan odbio Amerikancima ustupiti svoje vojne baze za operacije u Afganistanu

Pakistan je objavio kako Sjedinjenim Američkim Državama neće ustupiti bilo kakvu svoju vojnu bazu za operacije u Afganistanu, nakon poruke talibana da regionalne države ne smiju napraviti takvu historijsku grešku.

„Više puta smo ponovili da se naše tlo neće koristiti protiv sigurnosti drugih zemalja, a također očekujemo da druge zemlje ne dozvole da se njihova teritorija i zračni prostor koriste protiv nas“, rekli su talibani poručivši kako će “mudžahidi reagirati na takvu provokaciju”.

Pakistanski ministar vanjskih poslova potvrdio je da je njegova zemlja odbila dati bilo kakvu vojnu bazu SAD-u radi praćenja situacije u Afganistanu, nakon povlačenja stranih snaga iz Kabula, objavili su u utorak lokalni mediji.

Pakistan je obavijestio Sjedinjene Države da im ne može ponuditi lokaciju za vojne baze jer Islamabad mora voditi računa o vlastitim interesima, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi. Qureshi je izrazio službeni stav Pakistana kao odgovor na izvještaj iz New York Timesa.

U prvoj deceniji 21. stoljeća, tijekom svojih operacija u Afganistanu, SAD su održavale vojne baze u Uzbekistanu, Kirgistanu i Pakistanu, ali su američke snage iz Pakistana izbačene zbog sve većeg razdora u odnosima nakon 2011. godine te atentata na Usamu bin Ladena.

Uzbekistan ima koretknr odnose s talibanima tako da se očekuje da će i on odbiti američki zahtjev.

UMMETPRESS.COM

Komentariši