Ovo je samo još jedan zapadni finansijski potres

Novinarka Hafsa Kara-Mustapha kaže da Zapad koristi rat protiv Ukrajine da ukrade milijarde od Rusije, baš kao što su to učinili Libiji i Afganistanu.

Finale Lige šampiona, zakazano za 28. maj u Sankt Peterburgu u Rusiji, sada će se održati u francuskoj prestonici Parizu. Fudbalsko upravno tijelo UEFA, jednim brzim potezom, kaznilo je Rusiju zbog ukrajinske krize.

Ista UEFA koja insistira na tome da se sport i politika ne smiju miješati kada se upućuju pozivi na kaznene mjere protiv Izraela i njegovog tretmana Palestinaca, za 24 sata je odlučila da se to dvoje ne može razlikovati.

Kao i kada je alžirski džudista Fethi Nourine, koji je odbio da se takmiči protiv izraelskog sportiste na Ljetnim olimpijskim igrama u znak solidarnosti s Palestinom, bio diskvalifikovan. Zbog toga mu je zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima na deset godina, čime je, u stvari, završena njegova sportska karijera.

Danas, međutim, veliki broj fudbalskih timova staje u red da bojkotuje Rusiju na međunarodnim turnirima, dok ih hvale zbog svog “principijelnog stava”. Ovi dvostruki standardi su krajnje odvratni, ali ne i iznenađujući.

Etika, moral ili čak ljudsko dostojanstvo su, naravno, posljednje stvari o kojima razmišlja međunarodna fudbalska federacija; baš kao što to nisu hitne stvari za zapadne vlade koje su nagnale Ukrajinu da se pridruži NATO-u, dok su ostale po strani, sada je ruski medvjed konačno zaurlao.

Ali, na kraju krajeva, ovo se zapravo nikada nije odnosilo na rat, dobrobit Ukrajine ili primjenu vladavine prava. Ovo je potres velikih razmjera, epskih razmjera, na koji su se zapadne nacije navikle.

UEFA je već suspendovala sponzorski ugovor vrijedan 80 miliona dolara, Gazpromu, najvećom ruskom državnom proizvođaču plina. S obzirom na podršku koju će UEFA imati od međunarodnih tijela povodom ove odluke, novac će biti zaplijenjen čak i ako se ime Gazproma više neće pojavljivati ​​kao glavni nosilac Lige prvaka.

U svakoj drugoj sličnoj situaciji ovo bi bilo označeno kao „krađa“, ali kako svi glavni zapadni mediji govore jednim glasom osude, predstavljajući svojoj publici samo jedan aspekt sukoba, podrška njihovim nezakonitim radnjama će naići na podršku.

Naravno da se ove finansijske kazne neće zaustaviti na fudbalu; Gradonačelnik Londona Sadiq Khan već je pozvao da se zaplijeni imovina ruskih državljana – povezanih s Kremljom. Ko će odrediti prirodu veza pomalo je zbunjujuće, ali irelevantno s obzirom na to da je u trenutnom ratu riječi istina po strani u korist finansijskih interesa.

Komentariši