30 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Okončana operacija talibana u Kandaharu, ubijeno i ranjeno preko 100 režimskih vojnika i policijaca

Vojna operacija talibanske vojske u Kandaharu okončana je nakon više od 15 sati intenzivnih borbi koje su vođene unutar glavne baze i zgrade sjedišta vladine policije,

Talibanski izvor objavio je kako je operacija izvedena na standardan način; taktička eksplozija onesposobila je obezbjeđenje na ulazu u zgradu nakon čega se grupa od dva talibana probila u unutrašnjost koja je bila krcata vojnicima i policajcima.

Talibanski operativci bili su opremljeni lahkim naoružanjem i specijalnom vojnom opremom te su putem radio veze bili povezani sa saradnicima koji su ih obavještavali o dešavanjima ispred zgrade.

Afganistanske vladine snage koje su stigle kao pojačanje u Kandahar upale su u zasjedu kada je detoniran eksploziv u automobilu koji je bio parkiran pored puta uslijed čega je veći broj vojnika izgubio život.

Portal El-Emara tvrdi kako je njihov izvor došao do saznanja da je ubijeno i ranjeno preko 100 vladinih vojnika i policijaca, uključujući i 4 ključna vojna zapovjednika. Talibanski operativni također su poginuli i okršaju. Sjedište policije potpuno je devastirano zajedno s službenim vozilima, a život nije izgubio nijedan civil.

”Napad je odgovor na brutalne neprijateljske operacije i zločine koji se provode protiv afganistanskog naroda” stoji u izvještaju talibana.

”Odjel za specijalne operacije Islamskog Emirata odgovoran je za napad na ključne neprijateljske kontrolne položaje, obavještajne i policijske stožere kako bi neprijatelju oduzela sposobnost nošenja štete potlačenom narodu Afganistana” zaključuje El-Emara.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes