Srijeda, Decembar 11, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Obnavljanje starog saveza? Talibani u službenoj posjeti Islamabadu

Obnavljanje starog saveza? Talibani u službenoj posjeti Islamabadu

Politička delegacija Islamskog Emirata Afganitana (IEA) predvođena Mulla Baradarom Akhundom u četvrtak je bila u službenoj posjeti Islamabadu gdje se sastala s pakistanskim premijerom Imranom Khanom i ministrom vanjskih poslova Šahom Mahmudom.

U talibanskoj delegaciji također su bili prisutni Mulla Fazal (bivši šef talibanske vojske), Abdulhaq Wasiq (bivši šef talibanske obavještajne službe), Amir Khan Muttaqi (bivši šef ureda vodstva talibana) te drugi vojno-politički lideri talibana.

VIDEO: Talibanska delegacija u Islamabadu

Obje strane usaglasile su se su oko uspostavljanja boljih bilateralnih odnosa. Talibani su došli pripremljeni i s konkretnim zahtjevima za Pakistan koji je uz Saudijsku Arabiju i Čečeniju bio njihov glavni politički saveznik krajem 90-tih godina.

Ono što je medijima privuklo posebnu pažnju jeste doček talibana uz visoke državne počasti, na način na koji aktuelni marionetski afganistanski predsjednik nikada nije dočekan.

Veliki pobjednik 21. stoljeća dolazi u Pakistan. Dobrodošli lideri talibana”, napisao je Pakistanac Adnan Dani na twitteru.

Bili smo fokusirani na bilateralne odnose dviju zemalja i politička pitanja. Razgovarali smo o zbrinjavanju afganistanskih izbjeglica, obrazovanju, zdravstvu i dobijanju viza za Pakistan odnosno jednostavnijem kretanju stanovništva.

Od Pakistana očekujemo da pomogne afganistanske trgovce. Pakistanski ministar vanjskih poslova, Šah Mahmud Kurejši, obećao je punu podršku u svim temama o kojima se razgovaralo i pružanju posebnih pogodnosti (Islamskom Emiratu)”, rekao je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

Mediji navode kako su se pakistanski funkcioneri izvinuli Mulla Baradaru Akhundu jer ga je upravo pakistanska vojska uhitila i predala Amerikancima prije 18. godina.

Pakistan je krajem 90-tih talibansku islamsku vladu u Afganistanu smatrao legitimnom, ali je uskratio podršku tokom vojne invazije Sjedinjenih Američkih Država na Afganistan 2001. godine.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg Pakistan želi dobre odnose s talibanima jeste što neprijateljski nastrojena Indija finansijski i vojno pomaže afganistansku vladu.

Pakistan i Indija se preko pola stoljeća spore oko muslimanske regije Kašmir. Indija strahuje od rastuće talibanske snage vjerujući kako će Afganistan, ako oni preuzmu vlast, pomoći Pakistanu oko Kašmira.

Ummet Press

 

Must Read

Talibani žestoko napali najveću američku vojnu bazu u Afganistanu

Zračna baza ''Bagram'' koju u Afganistanu drži vojska Sjedinjenih Američkih Država od jutros je pod žestokim napadom talibana.''Usred operacije El-Feth jutros je izveden složen...

Američki mediji: ”Afganistanski rat je pogreška od trilion dolara”

Analiza koju je ovih dana objavio ugledni Washington Post odjeknula je Sjedinjenim Američkim Državama. U analizi se navodi kako najviši američki dužnosnici namjerno svjetsku...

Turska spremna poslati vojne trupe u Libiju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je spremnost svoje zemlje da pošalje vojne snage u Libiju ako to zatraži legitimna vlada u Tripoliju, naglašavajući da...

Sirija: Opozicija nastoji sirijsku funtu potpuno zamijeniti turskom lirom

Sirijska privremena vlada, ali i Vlada spasa koja djeluje u Idlibu, zadnjih dana su napravili ozbiljan korak ka uvođenju turske lire koja bi trebala...

Afganistan: Talibanima se u novembru pridružilo 848 vladinih vojnika i službenika

Portal El-Emara koji objavljuje službene političke proglase talibana objavio je kako je u mjesecu novembru ove godine čak 848 pripadnika afganistanske vlade prešlo na...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA