Objavljen snimak trenutka kada je iranska raketa pogodila ukrajinski civilni avion

439
Video je objavio Nariman Gharib koji tvrdi da je snimak dobio od izvora, ali i da on još ne može potvrditi istinitost videa.
Avion Ukrainian International Airlinesa PS752 na letu za Kijev srušio se nekoliko minuta nakon polijetanja sa međunarodnog aerodroma “Imam Khomeini” u Teheranu, usred eskalacije napetosti između SAD-a i Irana.

Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Snimak, koji su prvi objavili list New York Times i CNN, u skladu je s izjavama kanadskih, američkih i britanskih zvaničnika, koji su rekli da obavještajni podaci ukazuju na to da je iranska raketa oborila avion, što Teheran odbacuje.

Video prikazuje malu eksploziju na nebu iznad Paranda, predgrađa iznad kojeg je ukrajinski avion prestao slati svoj signal, objavio je NYT.

Avion je nastavio letjeti nekoliko minuta prije nego se okrenuo nazad, prema aerodromu, piše list.

Tada je eksplodirao i srušio se; čula se snažna eksplozija.

Koristeći geolokacijsku tehnologiju i druge tehnike, Bellingcat, nezavisni međunarodni kolektiv istraživača i građanskih novinara, utvrdio je da je snimak napravljen u Parandu.

New York Times i CNN su saopćili da su snimak dobili od nezavisnog istraživača Narimana Ghariba, koji je snimak dobio od druge osobe.

Bellingcat je izvijestio da je moguće da su ispaljene dvije rakete, što je osobu koja je snimala navelo da počne snimati.

Ukrajinski tim dobio dozvolu Teherana

New York Times je, također, izvijestio da je osoba počela snimanje nakon što je čula da je “ispaljen nekakav hitac”.

Iranske vlasti dozvolile su ukrajinskim istražiteljima pristup dijelovima olupine ukrajinskog aviona koji se srušio kod Teherana.

Iz Ureda ukrajinskog predsjednika je saopćeno da će dijelovi olupine ukrajinskog aviona biti ispitani kasnije tokom dana.

U saopćenju se navodi da je istraga još u početnoj fazi i da je sada još rano za objelodanjivanje detalja.

Dodaje se da se od članova porodica Ukrajinaca koji su poginuli u avionskoj nesreći uzimaju DNK uzorci kako bi se identifcirala tijela žrtava, prenosi Tanjug, potivajući se na AP.

Američki Državni odbor za sigurnost u saobraćaju (NTSB) prihvatio je iranski poziv za učešće u istrazi o rušenju ukrajinskog aviona blizu Teherana.

NTSB je saopćio kako su primili formalni poziv od Irana da učestvuju u istrazi o padu Boeinga 737-800NG sa 176 ljudi, jaavlja Hina, pozivajući se na Reuters.

I Amerikanci mogu učestvovati u istrazi

“NTSB je odredio akreditiranog predstavnika za istragu o rušenju”, naveo je NTSB u saopćenju.

Reutersov izvor tvrdi kako je nejasno šta će NTSB-ov predstavnik moći raditi, zbog američkih sankcija.

NTSB u saopćenju navodi kako će “nastaviti pratiti situaciju oko rušenja i evaluirati nivo učešća u istrazi“.

SAD može učestvovati u istrazi po međunarodnim pravilima, budući da je srušeni avion izradila američka kompanija u SAD-u.

Kanada, čija su 63 državljana poginula u nesreći, imenovala je svog predstavnika u istrazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije