23 C
Sarajevo
Subota, 1 Oktobra, 2022

Običan čovjek ne bi izdržao ono kroz što je prošao Džalaluddin Hakkani

Afganistanski talibani danas se prisjećaju slavnog Džalaluddina Hakkanija, starijeg zapovjednika afganistanskih mudžahida i jednog od visokih vođa talibana koji je uslijed duge bolesti preselio 3. avgusta prošle godine.

”Šrapneli sovjetskih bombi ostali su u njegovom tijelu do zadnjeg daha, a američke krstareće rakete potpuno su spalile njegovo tijelo. Rusi su mu mučili brata, a Amerikanci su mu ubili četiri mala sina. On se nije predao komunističkoj Rusiji, niti kapitalističkom SAD-u, to je bio Džalaluddin Hakkani, nezaboravljeni vođa” rekao je aktivist talibana Nasib Zadran.

U prilogu prenosimo tekst kojeg je objavio portal El-Emara.

”Povijest Afganistana puna je herojstva naših velikih vođa koji su se borili za islam, a jedan od njih je i legendarni šejh Džalaluddin Hakkani, Allah mu se smilovao. Šejh Džalaluddin Hakkani bio je Imam Šamil našeg doba. Život i borba šejha Džalaluddina uzorni su za sve one koji su uključeni u afganistansku džihadsku arenu.

Od borbe protiv Sovjeta i njihovog poraza, do čvrstog stava protiv američkih križara te do trenutka odlaska njegove duše s ovog svijeta, šejh Džalaluddin pokazao nam je kako se nikada ništa ne smije prepriječiti na putu džihada.

Šejh Džalaluddin bio je učitelj, vođa i zapovjednik bojišnice koja je ostavila iza sebe hiljade sljedbenika koje je on naučio da podignu zastavu islama protiv svih tiranskih sila.

Pravednost šejha Džalaluddina priznaju čak i njegovi neprijatelji koji su ga opisali kao personificiranu dobrotu. Šejh je dao svaku žrtvu koju je džihad tražio – od borbe na bojnom polju i prolijevanja vlastite krvi do žrtvovanja četvorice vlastitih sinova i više od dvanaest članova porodice – pokazao je neprijateljima islama i Afganistana da se vođe lslamskog Emirata bore na linijama fronta, za razliku od šefova korumpiranih režima u Afganistanu, čije obitelji borave u zapadnjačkim glavnim gradovima, dok oni koriste nepismene Afganistance za svoje interese.

Kada su američki križari napali Afganistan i marioneta Hamid Karzai je bio postavljen, tog dana stigla je ponuda šejhu Džalaluddinu da postane guverner južnog Afganistana, ali odgovor šejha bio je:

„Smatram da je mnogo bolje živjeti u planinama u odbrani Afganistana i boriti se protiv osvajača nego prihvatiti ponude okupatora i njihovih ljudi koji su na visokim položajima u vladi. Invazija američkih osvajača na Afganistan oduzela nam je suverenitet i borit ću se protiv njih do postizanja potpune neovisnosti naše domovine“.

Dok se sjećamo šejha Džalaluddina Hakkanija ponavljamo neprijateljima islama i Afganistana da su nam naši junaci poput njega ostavili lekcije o žrtvovanju u nasljedstvo, a mudžahidi Islamskog Emirata Afganistana će nastaviti do posljednjeg daha sve dok se ne ispuni njegova misija” objavila je El-Emara.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes