Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Novi sastanak u Dohi: Njemačka želi dobre odnose s talibanima

Novi sastanak u Dohi: Njemačka želi dobre odnose s talibanima

Posebni izaslanik Njemačke za Afganistan Markus Potzel sastao je se s političkim zamjenikom Islamskog Emirata Afganistana u Kataru.

Zamjenik Islamskog Emirata u političkim pitanjima i načelnik političkog ureda, uvaženi Mulla Abdul Ghani Baradar i njegov tim susreli su se s posebnim izaslanikom Njemačke za Afganistan Markusom Potzelom i njegovim timom.

Sastanak je održan u Dohi na datum 18/05/2019. godine, potvrdio je glasnogovornik političkog ureda talibana Muhammed Suheil Shaheen.

Obje strane razgovarale su o trenutnoj situaciji u Afganistanu, različitim aspektima mirnog rješavanja afganistanskog pitanja i naporima Njemačke u tom pogledu, ističe Muhammed Shaheen.

Štoviše, njemački specijalni izaslanik je talibane uvjeravao u pozitivnu ulogu svoje zemlje u pogledu mira i naglasio potrebu građenja boljih odnosa i održavanja redovitih kontakata s političkim uredom Islamskog Emirata.

Čini se kako države koje se učestvovale u okupaciji Afganistana, jedna po jedna, počinju shvatati da su talibani pobijedili u 18-godišnjem ratu. Odjednom ove države naglašavaju kako je u Afganistanu jedino moguća mirovna opcija te nastoje s talibanima uspostaviti bolje odnose.

Sjedinjene Američke Države, sudeći prema službenim izjavama, imaju namjeru da se povuku iz Afganistana samo ukoliko im talibani obećaju da Afganistan u budućnosti neće napadati zapadne zemlje.

Ummet Press

(Molimo da se pretplatite ili donirate ukoliko želite da ”Ummet Press” nastavi kontinuiran i kvalitetniji rad na polju izvještavanja o aktuelnim temama iz islamskog svijeta)

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA