Subota, 25 Januara, 2020
Naslovnica Vijesti Afganistan Novi sastanak u Dohi: Njemačka želi dobre odnose s talibanima

Novi sastanak u Dohi: Njemačka želi dobre odnose s talibanima

Posebni izaslanik Njemačke za Afganistan Markus Potzel sastao je se s političkim zamjenikom Islamskog Emirata Afganistana u Kataru.

Zamjenik Islamskog Emirata u političkim pitanjima i načelnik političkog ureda, uvaženi Mulla Abdul Ghani Baradar i njegov tim susreli su se s posebnim izaslanikom Njemačke za Afganistan Markusom Potzelom i njegovim timom.

Sastanak je održan u Dohi na datum 18/05/2019. godine, potvrdio je glasnogovornik političkog ureda talibana Muhammed Suheil Shaheen.

Obje strane razgovarale su o trenutnoj situaciji u Afganistanu, različitim aspektima mirnog rješavanja afganistanskog pitanja i naporima Njemačke u tom pogledu, ističe Muhammed Shaheen.

Štoviše, njemački specijalni izaslanik je talibane uvjeravao u pozitivnu ulogu svoje zemlje u pogledu mira i naglasio potrebu građenja boljih odnosa i održavanja redovitih kontakata s političkim uredom Islamskog Emirata.

Čini se kako države koje se učestvovale u okupaciji Afganistana, jedna po jedna, počinju shvatati da su talibani pobijedili u 18-godišnjem ratu. Odjednom ove države naglašavaju kako je u Afganistanu jedino moguća mirovna opcija te nastoje s talibanima uspostaviti bolje odnose.

Sjedinjene Američke Države, sudeći prema službenim izjavama, imaju namjeru da se povuku iz Afganistana samo ukoliko im talibani obećaju da Afganistan u budućnosti neće napadati zapadne zemlje.

Ummet Press

(Molimo da se pretplatite ili donirate ukoliko želite da ”Ummet Press” nastavi kontinuiran i kvalitetniji rad na polju izvještavanja o aktuelnim temama iz islamskog svijeta)

Must Read

Jevrejski doseljenici zapalili džamiju u Istočnom Jerusalemu

Jevrejski doseljenici zapalili su džamiju u okupiranom Istočnom Jerusalemu, te na njenim zidovima ispisali rasističke poruke, javlja Anadolu Agency (AA).U saopćenju iz izraelske policije...

Palestina: Izrael koristi holokaust kako bi prikrio svoje zločine

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine upozorilo je na to da Izrael koristi holokaust kako bi prikrio svoje zločine nad palestinskim narodom i okupaciju arapskih teritorija,...

Video: Deseci civila poginuli u ruskim i režimskim zračnim napadima na sjeveru Sirije

U zračnim napadima na područja pod kontrolom pobunjenika na sjeveru Sirije poginulo je 27 osoba.Napadi sirijske vlade i ruskih saveznika su intenzivirani, uprkos prekidu...

Ruski zločini nastavljeni i danas: U napadima na Idlib poginulo najmanje 26 civila

Najmanje 26 civila ubijeno je u napadima koje su u toku današnjeg dana ruske zračne snage izvele na području deeskalacijske zone Idlib, na sjeverozapadu...

U novim ruskim napadima u Idlibu poginulo petero civila

Najmanje petero civila ubijeno je u napadu kojeg su ruske terorističke zračne snage izvele na području Halepa, u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadu Sirije,...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA