25 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Novi raketni napad na američku bazu u Iraku

Vojna baza Taji, sjeverno od Bagdada, u kojoj su stacionirani vojnici SAD i njihovih saveznika, ponovo je bila meta baražnog raketnog napada, saopšteno je iz iračkih sigurnosnih struktura, prenosi Tanjug.

Ovaj napad se dogodio samo nekoliko dana poslije sličnog raketnog udara na tu bazu u kojem su nastradala trojica vojnika, dva američka i jedan britanski.

Još nije poznato da li je u ovom napadu bilo žrtava, rekao je anonimni izvor dopisniku AP-a.

Vojni zvaničnici su saopštili da je više od deset raketnih projektila eksplodiralo u krugu vojne baze, nekoliko je pogodilo štab dok su ostale pale na pistu koju koriste iračke snage.

Smatra se da je ovaj napad neobičan jer je izveden po danu, dok su prethodni raketni udari na američke snage izvođeni isključivo noću.

Proiranske grupe najavile odmazdu

Prošlosedmično raketiranje baze Taji izazvalo je jučerašnju odmazdu američke avijacije i selektivne udare na skladišta oružja i municije proiranske milicije Kataib Hezbollah koja se smatra odgovornom za raketne napade.

Međutim, irački vojni zvaničnici saopštili su da su u američkim zračnim udarima stradala petorica pripadnika sigurnosnih snaga i jedan civil.

Proiranske šiitske oružane grupe najavile su odmazdu za jučerašnje američke zračne udare.

Zvanični Washington je upozorio da neće tolerisati ubijanje Amerikanaca i da će prelazak te “crvene linije” izazvati nov val nasilja.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes