22 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Jula, 2021

Novi premijer Izraela je cionist koji se hvalio da je ubio puno Arapa

Benjamin Netanyahu, najdugovječniji premijer Izraela, izgubio je vlast nakon 12 godina. Na čelu vlade će ga zamijeniti njegov donedavni koalicijski partner i bivši ministar odbrane Naftali Bennett.

Kako su ranije prenijeli izraelski mediji, lider izdajničke Ujedinjene Arapske liste Mansour Abbas potpisao je koalicijski sporazum s Yairom Lapidom iz stranke Yesh Atida i ovlastio ga da predsjedniku kaže da je formirana vlada.

Kako se nastavljaju pregovori o osiguranju koalicije, Yair Lapid i Naftalli Bennett trebali bi objaviti formiranje vlade prije isteka roka, što znači da će glasanje o povjerenju novoj vladi biti zakazano najkasnije za sljedeću srijedu.

Veoma je neobična okolnost da je Bennett politički stastao kao Netanyahuov saveznik. Ovaj 49-godišnji sin židovsko-američkih imigranata i židovski ultranacionalist, ušao je u politiku kao Netanyahuov šef kabineta u periodu od 2006. do 2008. godine.

Kasnije se pisalo da se s Netanyahuom razišao i to u ne baš prijateljskim odnosima, nakon toga je vodio Vijeće Ješa, pokret židovskih doseljenika na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali.

Poslije se pridružio Židovskom domu, desničarskoj religijsko-cionističkoj stranci, također posvećenoj interesima doseljenika, piše The Washington Post.

On je također u Netanyahuovoj vladi bio na čelu pet ministarstava u periodu između 2013. i 2020. godine i to istovremeno (ministar ekonomije, ministar zdravstva, ministar za dijasporu, ministar obrazovanja, ministar odbrane).

Iako je bilo ilegalno prema međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN), Bennettov glavni politički zahtjev bila je aneksija palestinske Zapadne obale.

Ipak, dolazak Bennetta na funkciju premijera Izraela može se nazvati rezultatom duge i mučne političke borbe u kojoj su se saveznici i protivnici izmijenili previše puta da bi se to ovdje moglo nabrojati.

Međutim, važno je naglasiti da će Bennet biti premijer samo dvije godine, jer bi mandat dijelio s Lapidom u takozvanoj vladi nacionalnog jedinstva. Ipak, Bennett bi prvi zasjeo na čelo vlade.

Bennett veći nacionalista od Netnyahua iako je ovaj premijer u odlasku njega optužio da sklapa dogovore i saveze s ljevičarima i opozicijom.

Također, stručnjaci navode da je to vidljivo u njegovom mandatu u vladi gdje je već 12 godina, ističući da je već oštro udesno skrenuo Izrael vodeći nekoliko ofanziva na Gazu i odmičući državnu politiku od scenarija s dvije države prema trajnoj okupaciji, a možda i aneksiji palestinske teritorije.

“U malenoj izraelskoj zemlji neće postojati palestinska država. To se jednostavno neće dogoditi. Palestinska država bila bi katastrofa u narednih 200 godina”, kazao je Bennett 2013. godine misleći pritom na cjelokupno područje od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, što zapravo uključuje okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

On je čak u jednom trenutku uspostavu palestinske države nazvao i samoubistvom za Izrael.

Iste te godine on se osvrnuo i na tretman Arapa pa je kazao da palestinske teroriste treba “ubiti, a ne šištati”. To je rekao misleći na puštanje 104 palestinska zatvorenika u sklopu obnove mirovnih pregovora, a čemu se zapravo Bennett protivio.

“Ubio sam puno Arapa u svom životu i nemam problem s tim”, kazao je tada Bennett.

Ubrzo nakon toga uslijedile su brojne osude javnosti nakon čega se Bennett pravdao da nije zapravo mislio tačno onako kako je rekao, već da smatra da teroriste treba ubiti ukoliko predstavljaju neposrednu životnu prijetnju njihovim vojnicima u akciji.

Međutim, 2014. godine je ipak upozorio da bi izraelski Arapi, koji čine oko 20 posto populacije, mogli postati “peta kolona”, piše progresivni američki medij Common Dreams.

O Bennettu je pisao i BBC opisujući ga kao komandosa, nacionalistu u usponu i osobu koja je “preko noći” postala milioner.

U tom tekstu je istaknuto i to da je osim biznisu bio posvećen i služenju vojnog roka. Dok je bio u vojsci, služio je i u izraelskim specijalnim snagama. Tek nakon toga postao je suvlasnik tehnološke kompanije nakon čije prodaje je postao multimilioner.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes