Nove sankcije EU-a, SAD-a i UK-a Rusiji

Nove sankcije koje su uvele SAD, Velika Britanija i Evropska unija ciljaju na neka imena bliska ruskom predsjedniku i ruskim bankama nakon odluke Moskve da službeno prizna takozvane administracije dvaju separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini.

Dok su najavljenim sankcijama bile ograničene aktivnosti nekih ruskih banaka na međunarodnim tržištima, na meti su se našli i neki ruski “oligarsi” za koje se zna da su bliski Vladimiru Putinu.

Važno je napomenuti da sankcionisane banke nemaju veliku težinu u ruskoj ekonomiji i uključuju Sberbanku i VTB banku, kao i Gazprombanku, gde se prikupljaju prihodi od energije.

Sankcije Velike Britanije protiv Rusije uključuju banku Rossiya, IS banku, General Bank i Crno more, kao i oligarhe Genadyja Timchenka, Igora Rotenberga i Borisa Rotenberga.

Banke na listi sankcija američkog Ministarstva finansija uključivale su VEB i Promsvyazbank.

Sankcije EU pogađaju 351 člana ruske Državne dume i 27 pojedinaca koji pružaju finansijsku podršku separatističkim regijama Lugansk i Donjeck u Ukrajini.

Putin je u ponedjeljak najavio da Moskva priznaje otcijepljene ukrajinske regije Lugansk i Donjeck kao nezavisne države, nakon čega je brzo uslijedilo slanje trupa tamo kako bi “održavali mir”.

Komentariši