10.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Nova klanja sunija u najavi: EU kaže da je sporazum sa Iranom ‘nadohvat ruke’

Prijedlog Evropske unije o oživljavanju razgovora o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. “može biti prihvatljiv samo ako pruži uvjeravanja” za udovoljavanje ključnih zahtjeva Teherana, javila je državna novinska agencija IRNA u petak, pozivajući se na visokog iranskog diplomatu.

EU je saopćila u ponedjeljak da je “konačni tekst” nadohvat ruke nakon četiri dana indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Visoki zvaničnik EU-a izjavio je da neće biti novih promjena u tekstu, o kome se pregovara 15 mjeseci. Kazao je kako se očekuje konačna odluka strana za “tek nekoliko sedmica”.

IRNA navodi riječi neidentifikovanog iranskog diplomate da Teheran razmatra prijedlog.

“Prijedlozi EU-a mogli biti prihvatljivi samo ukoliko pruže Iranu uvjeravanja o smjernicama, sankcijama i garancijama”, kazao je diplomata.

Iran nastoji da dobije garancije da se nijedan budući američki predsjednik neće odmetnuti od sporazuma ukoliko bude obnovljen, kao što je učinio bivši predsjednik Donald Trump u 2018. i ponovo je uveo žestoke američke sankcije Iranu, prenose Reuters i Fena.

Aktuelni predsjednik Joe Biden ne može, ipak, pružiti takva čvrsta uvjeravanja jer je sporazum političko rješenje, a ne zakonski obavezujući ugovor.

Washington je saopćio kako je spreman da brzo postigne dogovor o oživljavanju sporazuma na osnovu prijedloga EU.

Iranski zvaničnici saopćili su da će uručiti svoje “dodatne stavove i razmatranja” EU, koja koordinira razgovorima, nakon konsultacija u Teheranu.

Prisjećanja radi, kada je od strane američkog predsjednika Baraka Obame prvi put potpisan iranski nuklearni sporazum, Iranu su bile odmrznute stotine milijardi dolara koje je rafidijski režim iskoristio u svrhe svoje ekspanzionističke politike u regiji; Iran je uspostavio, opremio i finansirao mnoge sektaške milicije u Iraku, Siriji, Libanu, Jemenu i Bahreinu koje su počinile strašne zločine nad tamošnjim sunnijskim stanovništvom.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes