Utorak, 18 Februara, 2020
Naslovnica Vijesti Norveška povećava klimatske obaveze

Norveška povećava klimatske obaveze

Norveška je povećala svoje obaveze u zaštiti klime najavom cilja da svoju emisiju plinova sa efektom staklene bašte smanji za najmanje 50, ili čak 55 posto, što su ekolozi pozdravili.

Ova nordijska zemlja, koja nije članica EU-a, ali je usko povezana s njom, prethodno se obavezala da će do 2030. godine smanjiti emisiju štetnih plinova za najmanje 40 odsto u odnosu na 1990. godinu.

„Norveška je prva zapadna zemlja koja je Ujedinjenim nacijama objavila pojačane klimatske ciljeve“, izjavio je u petak ministar za klimu i životnu sredinu Sveinung Rotevatn i istakao da je najnovija odluka „važan korak ka zelenoj tranziciji“, prenosi Beta.

Norveška – najveći proizvođač nafte i plina u Zapadnoj Evropi, također je šampion s najvećom koncentracijom električnih automobila na svijetu u poređenju s brojem stanovnika.

Međutim, ne ide joj lako smanjenje emisije plinova. Uprkos nedavnom blagom padu, oni su 2018. godine i dalje bili iznad nivoa iz 1990. godine za 1,1 posto, pokazuju zvanične statistike.

Ažuriranje ciljeva svakih pet godina

Desničarska vlada pri objavljivanju novog plana smanjenja zagađenja zraka nije objasnila odnos između stvarnog smanjenja na norveškoj teritoriji i upotrebe „mehanizama kompenzacije“ – plaćanja za zagađivanje.

Pariski sporazum, čiji je cilj ograničenje globalnog zagrijavanja na maksimalno plus dva stepena u poređenju s preindustrijskom erom, predviđa da zemlje potpisnice ažuriraju svoje klimatske ciljeve svakih pet godina.

Samo Surinam, Maršalovi otoci, Čile, Mongolija i Moldavija do sada su podnijeli ili predložili nove ciljeve.

Oslo kaže da se nada da će Evropska unija krenuti za njim.

U svom projektu „Green Deal“, nova predsjednica Evropske komisije, Njemica Ursula von der Leyen, također se zalaže za smanjenje emisije plinova za 50 do 55 posto.

Izvor: Agencije

Must Read

UN pozvao na primirje u Idlibu i zaustavljanje najveće humanitarne katastrofe 21. stoljeća

Ujedinjene nacije pozvale su na uspostavu primirja u sirijskoj regiji Idlib u kojoj je od početka decembra prošle godine raseljeno 900.000 ljudi i u...

Video: Assadove snage napreduju uz podršku Rusije

Humanitarne organizacije upozorile su na pogoršanje uvjeta raseljenih Sirijaca, koji su bili prisiljeni napustiti domove zbog ofanzive na pokrajinu Idlib.Poručuju kako bi njen nastavak...

Afganistan: Amerikanci dronom gađali talibane, a ubili jedino civile

Najmanje devet civila ubijeno je u američkom napadu dronom u pokrajini Nangarhar na istoku Afganistana u petak, rekli su lokalni marionetski dužnosnici.Glasnogovornik talibana Zebihullah...

Američki mediji tvrde da su SAD i talibani postigli dogovor o prekidu vatre

Američki mediji su objavili da je postignut sedmodnevni sporazum između SAD-a i talibana o prekidu vatre, prenosi Anadolu Agency (AA).Brojni mediji u SAD-u tvrde da...

Analiza: Turska između sukoba s Rusima i američke formalne podrške

Piše: Zaher AlbaikDok se sukob na sjeveru Sirije širi i postaje sve zamršeniji, potezi koji se preduzimaju na terenu upozoravaju na mogućnost vojnog sukoba.Turske...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA