8 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Njemačka sprema skloništa, sirene i krizne zalihe

Njemačka je počela raditi na jačanju svojih javnih skloništa, kao i na izgradnji kriznih zaliha za slučaj rata, potvrdila je savezna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser, prenosi Reuters, pozivajući se na izvještaj lista Welt am Sonntag.

Vlada razmatra unapređenje sistema javnih skloništa i povećat će potrošnju na civilnu zaštitu, izjavila je za njemački list ministrica Faeser.

“U Njemačkoj trenutno postoji 599 javnih skloništa. Provjerit ćemo da li bismo mogli da unaprijedimo još takvih sistema. U svakom slučaju, njihova demontaža je zaustavljena”, rekla je Faeser.

Ona je pojasnila da vlada radi na novim konceptima, unapređivanju podzemnih parkinga, stanica metroa i podruma kako bi postali potencijalna skloništa, te da je dala saveznim državama 88 miliona eura za postavljanje sirena za uzbunjivanje.

Ministrica je još najavila da će zemlja također raditi na izgradnji kriznih zaliha koje uključuju medicinsku opremu, zaštitnu odjeću, maske ili lijekove.

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je ranije da će povećati sredstva za odbranu i izdvojiti 100 milijardi eura za vojsku, prenosi Tanjug.

IZVOR: AGENCIJE

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes