12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Njemačka sa Katarom potpisala dugoročan ugovor o isporuci plina

Njemačka je pristala potpisati ugovor sa Katarom o isporuci tečnog prirodnog gasa koji će pomoći ovoj evropskoj državi da ne bude ovisna o ruskim energentima.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck najavio je potpisivanje ugovora nakon pregovora održanih u Dohi gdje je boravio zajedno sa predstavnicima njemačkih kompanija.

“Drago mi je što mogu izjaviti kako smo potpisali dugoročno energetsko partnerstvo. Kompanije koje su sada involvirane u ovaj sektor ući će u pregovore oko detalja ugovora sa katarskom stranom”, izjavio je ministar Habeck.

Radi se o ministru koji dolazi iz stranke Zelenih koja je dio njemačke koalicione vlade. Proteklih sedmica kritiziran je zbog toga što je odbio uvesti totalni embargo na uvoz energenata iz Rusije a po zahtjevu predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je u svom obraćanju njemačkom Bundestagu rekao kako Njemačka ima samo tri prioriteta: ekonomiju, ekonomiju, ekonomiju.

Ankete pokazuju kako bi većina Njemaca bila spremna pretrpjeti veće cijene nafe ukoliko bi to pomoglo pobijediti Rusiju.

Habeckova posjeta Kataru uslijedila je nakon što je britanski premijer Boris Johnson po svim prilikama uzaludno posjetio Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate u pokušaju da ubijedi ove dvije države koje su tradicionalni britanski saveznici, da povećaju proizvodnju nafte.

Predviđa se da će Katar udvostručiti proizvodnju tečnog gasa do 2025. godine.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes