10.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Njemačka obustavlja svoju vojnu misiju u Maliju

Njemačka je objavila da obustavlja svoju vojnu misiju u Maliju, i to zbog tenzija s vojnim režimom te afričke zemlje koje su posljedica dolaska ruskih plaćenika. 

U današnjem saopćenju njemačkog Ministarstva odbrane navedeno je da je odlučeno da se obustave neke od operativnih aktivnosti u Maliju, jer adminsitracija Malija nije dozvolila snagama mirovne misije Ujedinjenih nacija da prelijeću zemlju.

“Odlučeno je da se do daljnjeg obustave aktivnosti naših snaga za potragu i izviđanje i naših transportnih aviona CH-53.”

Rusija, koja je nakon Centralnoafričke Republike počela da povećava svoju prisutnost u Maliju, u ovoj zemlji izvodi desantne operacije zajedno sa snagama lokalne vojske.

Povećanje vojnog prisustva Rusije u Maliju i podrška administracije Bamaka ovoj strategiji doveli su do toga da zapadne zemlje smanje svoje vojno prisustvo u Maliju.

Francuska, koja od 2013. ima mnogo vojnih baza u Maliju, odlučila je evakuirati mnoge svoje centre nakon napetosti s administracijom Bamaka zbog Rusije.

Povlačenjem Francuske, džihadske grupe povećale su svoj uticaj širom Malija i na meti su bila “čvrsta uporišta” administracije Malija.

Na kraju, Rusija je Maliju isporučila 4 trenažna aviona tipa L-39C Albatros, 1 jurišni helikopter tipa Mil Mi-24 i borbeni avion Suhoj Su-25.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes