NATO upozorava Tursku da ne koristi S-400

0
321
epa08688285 A Russian S-400 surface-to-air missile system shoot during the Kavkaz-2020 (The Caucasus 2020) military exercises in Ashuluk range in Astrakhan region, Russia, 22 September 2020. The Caucasus 2020 strategic command and staff exercise involving Russian Armed Forces and military troops from other countries take place from 21 to 26 September at the Russian internal ranges of the Southern Military District and in the waters of the Black and Caspian seas. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

NATO je izrazio zabrinutost zbog izvještaja da je njegova članica Turska prvi put koristila ruski sistem protuzračne odbrane S-400 tokom vježbe, prenosi Hina.

“Taj sistem može predstavljati rizik za savezničke avione i može utjecati na odnose među članicama NATO-a”, rekla je glasnogovornica Saveza u izjavi za dpa u subotu.

“Ovo je odluka Turske, ali S-400 ne može se integrirati u NATO-ov zračni i raketni sistem odbrane. Važno je da Turska nastavi raditi s drugim saveznicama kako bi se pronašla alternativna rješenja.”

Turski mediji ranije su izvijestili da je vlada u Ankari testirala rakete zemlja-zrak nedaleko od crnomorskog grada Sinopa u petak.

Turska isključena iz programa F-35

“Ako bude potvrđeno tursko testiranje sistema S-400, to će biti za žaljenje”, rekla je glasnogovornica NATO-a.

Slični komentari na tu temu već su ranije izrečeni u Washingtonu. SAD je već isključio svog partnera Tursku iz programa borbenih aviona F-35 zbog kupnje ruskog raketnog sistema, a prijeti i sankcijama.

Turska, s druge strane, tvrdi da joj je potreban vlastiti protuzračni sistem zbog prijetnji iz susjedne Sirije, ali i iz same Turske.

Ankara kaže da od partnera iz NATO-a nije dobila razumnu alternativnu ponudu.

Izvor: Agencije