12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

NATO odbio prijedlog Poljske o slanju ‘mirovne misije’ u Ukrajinu

Saveznici u NATO-u odbili su u srijedu podržati poziv Poljske da savez pošalje oružanu mirovnu misiju u Ukrajinu, ali su obećali da će nastaviti isporučivati oružje uprkos prijetnjama iz Moskve, prenosi Fena.

Zamjenik premijera Poljske Jaroslaw Kaczynski predložio je, tokom njegove posjete Kijevu jučer, razmještaj mirovnih snaga u Ukrajini radi pružanja humanitarne pomoći tokom njegove posjete Kijevu u utorak.

Ali ministri odbrane NATO-a bili su oprezni kada je u pitanju ovaj prijedlog danas dok su dolazili u Bruxelles na hitne razgovore o invaziji Rusije na Ukrajinu.

“Bojim se da smo još u ranoj fazi da bismo o tome razgovarali”, rekla je nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren, javlja AFP.

Estonski ministar odbrane Kalle Laanet rekao je da je predložena mirovna misija “jedna od mogućnosti i, naravno, moramo pogledati sve mogućnosti koje mogu pomoći Ukrajini”.

On je također rekao da će za raspoređivanje trebati podrška Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda gdje Rusija ima pravo veta.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da će morati “prvo pogledati detalje prije nego što donese bilo kakvu odluku o tome”.

NATO je odbio molbe Ukrajine da se umiješa u sukob, uključujući nametanje zone zabrane letova kako bi se pomoglo u zaustavljanju ruskih bombardiranja.

Savez predvođen SAD-om kaže da bi njegovo direktno učestvovanje u Ukrajini koja nije članica moglo potaknuti sukob s Rusijom koji bi se mogao preliti u nuklearni rat.

Umjesto toga, saveznici u NATO-u šalju oružje kako bi pomogli ukrajinskim snagama u odbrani svoje zemlje.

IZVOR: AGENCIJE

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes