NATO: Ako napadne Ukrajinu, Rusija će snositi posljedice

Glavni tajnik NATO-a Jens Stotenberg upozorio je Rusiju na “posljedice” i “cijenu koju će platiti ukoliko upotrijebi silu protiv Ukrajine” sa snagama spremnim za borbu upućenima na granice te zemlje, prenosi Hina.

“Jako nas zabrinjava ono što se događa. Rusija je drugi put ove godine koncentrirala tešku opremu, tenkove i postrojbe spremne za borbu na granice Ukrajine. Retorika joj je agresivna i nisu jasne njene namjere”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu Saveza.

“Rusija je u prošlosti napala Ukrajinu pripojivši Krim i podržava separatiste u Donbasu. Mora biti jasno da će ukoliko Rusija upotrijebi silu protiv Ukrajine to imati posljedice i za to će platiti. I zato i dalje pozivamo Rusiju da izbjegne eskalaciju”, upozorio je.

“Situacija u Ukrajini će biti jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi u Latviji, u utorak i srijedu”, naglasio je.

“Situaciju doživljavamo jako ozbiljno i Moskvi su poslane poruke”, rekao je jedan diplomat NATO-a, prenosi agencija France presse.

Ukrajina je partner NATO-a, ali nije zemlja članica Saveza i ne može se pozivati na članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, precizirao je diplomatski izvor.

NATO nije intervenirao tokom aneksije Krima ni tokom ruske vojne intervencije u Gruziji 2006. godine.

Agencije

Komentariši