Napadi jevrejskih doseljenika u porastu u Palestini

Jevrejski doseljenici u subotu su napali palestinske pastire na sjeveru Zapadne obale, kao i srušili palestinski kameni zid na jugu.

Gassan Dağlas, koji je odgovoran za praćenje aktivnosti jevrejskih naselja na sjeveru Zapadne obale, izvijestio je da je zaštitar jevrejskog kampusa Yitzhar bacio suzavac i zvučne bombe na palestinske pastire koji su čuvali stoku u južnom dijelu grada Madma.

Prema vijestima Palestinskog informativnog centra, Dağlas je rekao da su pastiri morali da napuste to područje sa stokom i upozorio da je u posljednje vrijeme sve veći broj napada jevrejskih doseljenika na Palestince i njihovu imovinu.

S druge strane, navedeno je da su jevrejski doseljenici koji su djelovali pod okriljem izraelskih snaga srušili palestinski kameni zid u selu Umm al-Arayis Mesafer Yatta, južno od Hebrona.

Ratib El-Cubur, koordinator Komiteta narodnog otpora, koji djeluje protiv jevrejskog naselja i zida razdvajanja na jugu Hebrona, rekao je da su jevrejski doseljenici srušili 400 metara dug kameni zid Saida Alyan Avada, čiji je zemljište koje su hteli da preotmu.

Zabilježeno je i da su jevrejski doseljenici jučer navečer kamenjem napali vozila Palestinaca na jugu Vitlejema, a na nekim od vozila su razbijena stakla.

Ummet Press

Komentariši