Nakon što je oslabio džihadske redove, izgubio teritoriju i muslimanima nanio veliku patnju, vođa haridžija današnjice, Ebu Bekr el-Bagdadi, pojavio se u novom videosnimku svoje medijske mreže Al Furqan, skoro pet godina nakon njegovog prvog pojavljivanja u džamiji al-Nuri u Mosulu gdje ga je Ebu Muhamed el-Adnani proglasio halifom svih muslimana.

Osoba koja je predstavljena kao Bagdadi izjavljuje da “je sada završena bitka za Baghouz” govoreći o posljednjem utočištu ove haridžijske skupine na istoku Sirije koje je palo 23. marta.

Tiranin Bagdadi u obraćanju je govorio o stradanju muslimana, zaboravljajući da su on i njegova banda izazvali više patnje prema muslimanima od mnogih drugih, te pohvaljuje posljednje bombaške napade na crkve u Šri Lanki kada je poginulo 250 civila.

Bagdadi koji je na snimku održao govor od 18 minuta govorio je i o padu vlasti predsjednika Sudana, a u jednom trenutku je u rukama imao ”izvještaj” na kojem piše ”Vilajet Turska”.

Ovo je prvi put da je prikazan u videosnimku od kada je 2014. godine održao govoru u Velikoj džamiji al-Nuri u Mosulu u Iraku.

Taj govor je označio rast grupe i njihovog samoproglašenog “halifata” u Iraku i Siriji.

Više puta je objavljeno da je Abu Bakr al-Baghdadi ubijen. Vjeruje se da se Bagdadi skriva negdje u pokrajini Anbar za zapadu Iraka.

Ummet Press