Turski portal Mepa News ažurirao je mape koje pokazuju stanje odnosno aktuelnu kontrolu teritorija u nekoliko muslimanskih država.

1. AFGANISTAN
– Islamski Emirat (talibani) i ove godine je nastavio kontinuitet širenja. On danas kontrolira preko dvije trećine države, izuzev velikih gradova.

2. LIBIJA
– Pro-islamska libijska vlada (GNA) s sjedištem u Tripoliju u ovoj godini je napravila ključne pomake i protjerala snage odmetnutog generala Halife Haftara s istoka države. GNA još uvijek nadzire manje teritorija, ali je većina Libijaca nastanjena na njenim područjima.

3. SOMALIJA
– Džihadski pokret El-Šebab u ovoj godini ovladao je ključnim područjem i vojnim bazama oko glavnog grada Mogadiša. Somalijska vojska izgubila je veliki broj vojnika i sve rjeđe se odlučuje na ofanzivne operacije uprkos širokoj međunarodnoj vojnoj podršci.

4. SIRIJA
– Sirijski pobunjenici uspjeli su zadržati teritoriju u sjeverozapadnoj Siriji nakon izravnog djelovanja turske vojske protiv Assadovog režima. Tahriru-Šam (HTŠ) dominira u Idlibu a pro-turska Sirijska nacionalna armija (SNA) u sjevernom Halepu. Većinu države kontroliraju režimske i kurdske snage.

5. JEMEN
– Tokom 2020. godine nije se desila nikakva značajna bitka ili teritorijalna promjena u odnosu na posljednje dvije godine, izuzev što su se adenski seperatisti bliski Ujedinjenim Arapskim Emiratima odvojili od jemenske vlade. Šiijski pokret Husi još uvijek drži glavni grad i većinu urbanih područja.

Ummet Press