Na današnji dan ubijen šejh Ebu Halid es Suri

Ebu Halid es Suri, čije pravo ime je Muhammed Bahaja, rođen je 1963. godine u Halebu u Siriji. U Halebu je stekao obrazovanje, te je u narednim godinama bio aktivna ličnost u islamskom pokretu u zemlji.

Nakon napetih 1970-ih, morao je da napusti Siriju tokom ustanka i masakra koji je izbio u Hami 1982. godine. Ime sa kojim je napustio zemlju bilo je njegov bliski prijatelj šejh Ebu Musab es Suri, poznat kao “ideolog globalnog džihada”.

U ovim godinama, rat koji je započeo invazijom Sovjetskog Saveza na Afganistan privukao je veliki broj arapske omladine u tu azijsku zemlju. Ebu Halid je otišao u Afganistan sa svojim prijateljem Ebu Musabom i proslavio se vođenjem kampova za obuku stranih boraca, kao i u oblasti medija.

Navodi se da je zajedno sa Ebu Musabom uspostavio bliske odnose sa talibanima i talibanskim vođom Mula Omerom, te potom učestvovao u ratu u Alžiru 1990-ih.

Ebu Halid je također bio blisko povezan sa Al-Kaidom s kojom je učestvovao u mnogim napadima i organizacionim aktivnostima unutar organizacije.

Mediji su tvrdili da je Ebu Halid es Suri zarobljen zajedno sa Ebu Musabom es Surijem 2005. godine. Iako se ova tvrdnja nije mogla potvrditi, nakon ovog datuma nije bilo vijesti o oba imena. Navedeno je da su njih dvojica od strane SAD predati Asadovom režimu, gdje su bili zatvoreni i podvrgnuti teškom mučenju.

Nakon dugotrajne torture i zatvora, navedeno je da je Assadov režim pustio neke džihadske opozicione ličnosti 2011. godine s namjerom da umiri proteste u zemlji. Rečeno je da je među njima bio i Ebu Halid es Suri.

Nakon puštanja iz zatvora, Ebu Halid će nekim prijateljima i istomišljenicima iz zatvora osniva Ahraru-Šam, jednu od najopsežnijih i najvećih opozicionih grupa u Siriji. Džihadska ličnost, koja je zajedno s drugim lokalnim vođama formirala Ahrar, i dalje je bila povezana s Al-Kaidom.

U ovom procesu, Ebu Halid je igrao važnu ulogu u razvoju i profesionalizaciji grupe, istovremeno održavajući pozitivne odnose sa Džebhetu-Nusrom koja je bila službeno krilo Al-Kaide u Siriji.

Ebu Halid, koji je izbjegavao da bude medijima i nije objavljivao mnogo izjava tokom ovog procesa, davao je izjave protiv IDIŠ-a tokom napetosti između IDIŠ-a i ostalih grupa.

Kako je napetost između IDIŠ-a i ostalih grupa eskalirala u rat, šejh Ebu Halid es Suri bio je jedan od prvih vođa koji su ubijeni u ovom ratu.

Šejh je ubijen 21. februara 2014. godine, na današnji dan, u samoubilačkom napadu IDIŠ-ovih bandita na centar koji pripada Ahraru-Šamu u Halebu.

Dok su neki napadači koji su ulazili u centar otvorili vatru unutra, jedan od njih je blizu njega detonirao prsluk sa eksplozivom. Ebu Halid es Suri je preselio u 51. godini od posljedica ovog napada.

Iako je IDIŠ negirao umiješanost, istraga i svjedoci su potvrdili da je to učinio IDIŠ.

Nakon smrti Ebu Halida es Surija, mnoge džihadske vođe i formacije, posebno Al-Kaida, objavile su poruke saučešća.

Dok je Surijeva smrt utrla put rastu utjecaja IDIŠ-a u regiji, s druge strane je pokrenula proces transformacije Aharu-Šama ka pragmatizmu i udaljavanju od svog najbližeg saveznika – Džebhetun-Nusre.

Ummet Press

Komentariši