Muhamed bin Zajed Al Nahjan je novi predsjednik UAE-a

Princ prijestolonasljednik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, koji je i do sada smatran de facto čelnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, izabran je za predsjednika te bogate zaljevske monarhije, naslijedivši svog polubrata Kalifu Bin Zajeda Al Nahjana, koji je preminuo u petak.

Muhameda Bin Zajeda, ili MBZ, izabralo je Vrhovno vijeće federacije Emirata, objavila je službena agencija WAM.

“Danas je Federalno vrhovno vijeće izabralo mog brata, Njegovo visočanstvo Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, za predsjednika države”, objavio je na Twitteru Bin Rashid, koji je ujedno čelnik Dubaija.

“Čestitamo mu, a mi i naši građani obećavamo mu vjernost.”

Muhamed bin Zajed Al Nahjan je bio de facto vladar Emirata nakon što je Kalifa Bin Zajed Al Nahjan doživio moždani udar 2014. godine, nakon kojeg ga se rijetko moglo vidjeti u javnosti.

Predvodio je prestrojavanje na Bliskom istoku, koje je dovelo do stvaranja protuiranske platforme i uspostave diplomatskih odnosa s Izraelom.

Radeći godinama iza kulisa kao de facto vođa, šezdesetjednogodišnji Muhamed Bin Zayed transformirao je vojsku UAE-a u visokotehnološku silu, koja je, uz naftno bogatstvo i status poslovnog središta, utjecala na širenje utjecaja UAE-a na međunarodnom nivou.

UAE je danas veliki partner Izraelu, Assadovom režimu u Siriji, Sisijevom režimu u Egiptu, Heftaru u Libiji, odnosno svakom mogućem tiraninu od istoka do zapada.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši