7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Moguće primirje u Jemenu tokom mjeseca Ramazana

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Hans Grundberg rekao je u nedjelju da traži moguće primirje u Jemenu tokom mjeseca posta Ramazana, koje bi trebalo početi početkom sljedećeg mjeseca.

Grundberg se u subotu sastao s glavnim pregovaračem Hutija Mohamedom Abdulsalamom i zvaničnicima Omana kako bi razgovarali o tekućim konsultacijama UN-a i naporima za rješavanje teške humanitarne situacije u Jemenu.

Izaslanik UN-a je rekao da su se u razgovorima bavili provedbom “mogućeg primirja tokom svetog mjeseca Ramazana”, dodajući da će nastaviti “razgovore sa svim stranama u sukobu”.

Oman održava dobre odnose i s pobunjenicima Hutima i s jemenskom vladom.

Grundberg je 7. marta u Jordanu razgovarao sa nekoliko jemenskih stranaka u nastojanju da pronađe rješenje za tekuće borbe u Jemenu.

Jemen je zahvaćen nasiljem i nestabilnošću od 2014. godine, kada su pobunjenici Huti koji su orijentisani prema Iranu zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Sukob je stvorio jednu od najgorih humanitarnih kriza na svijetu koje je izazvao čovjek, gotovo 80 posto zemlje, ili oko 30 miliona ljudi, je potrebna humanitarne pomoći i zaštite, a više od 13 miliona je u opasnosti od izgladnivanja, prema procjenama UN-a.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes