Ministar odbrane Turske stigao u Sarajevo, BiH najavila kupovinu turskog naoružanja

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović sastao se s ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom koji boravi u posjeti Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Akar, koji je sinoć doputovao u posjetu BiH, jutros je položio cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Turski ministar se, prije susreta s Mašovićem, sastao i s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem.

Podžić je tom prilikom podsjetio na to da veliki broj studenata iz Bosne i Hercegovine studira u Turskoj.

Naveo je i da su ranije potpisali Sporazum o nabavci sredstava za Oružane snage BiH iz namjenske proizvodnje Turske, a na šta je sada došao red.

“Ovih dana se očekuje prijedlog generala koja su to sredstva koja ćemo preduzeti”, rekao je Podžić.

Turskom ministru se zahvalio na posjeti te na svemu što je Vlada Turske uradila za narod u Bosni i Hercegovini.

“Ova posjeta je bila prilika da rezimiramo naše aktivnosti i dogovorimo neke nove planove”, rekao je Podžić.

Osim njega, govorio je i ministar Hulusi Akar, koji se također zahvalio delegaciji BiH.

“Mi smo jutros počeli našu zvaničnu posjetu BiH. Prva naša aktivnost je bila posjeta Kovačima i mezaru rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Nakon toga je održan sastanak između mene i gospodina Podžića, kao i naših dviju delegacija”, rekao je Akar.

Poručio je da Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti i miru Bosne i Hercegovine.

“Isto tako dajemo veliku podršku na putu BiH euroatlantskim integracijama. Koristimo svaku priliku da proširimo i pojačamo saradnju. Mislim da za BiH i narod BiH nije dobro da govorimo o razdvajanju tih dijelova. Mi vidimo narod BiH kao jedan narod. Pratimo situaciju izbliza i pozivamo da sve strane reaguju mirno, strpljivo i dijalogom. Predlažemo da se postojeći problemi riješe mirnim putem i razgovorom”, naveo je Akar.

Na kraju, rekao je da je Turska “uvijek spremna za bilo kakav zahtjev” da ga analiziraju i pomognu u okviru njihovih mogućnosti.

Agencije/Ummet Press

Komentariši