Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je optimista u pogledu pregovora između afganistanskih vladinih zvaničnika i talibana i da očekuje potpuno povlačenje američkih snaga iz zemlje do proljeća 2021. godine.

On je za web stranicu nypost.com rekao da predsjednik Trump ima dva glavna cilja za razgovore koji se vode u Dohi u Kataru.

Jedan je „odvesti naše vojnike, mornare, vazduhoplovce i marince – odvesti sve kući.“, a druga je da„ zaštiti domovinu“.

“Mislim da smo danas na putu da Ameriku postavimo na mjesto odakle možemo učiniti obje ove stvari”, rekao je Pompeo.

„Sastanci su protekli onako kako se moglo očekivati ​​na prvom skupu. Okupljali su svoje timove, upoznavali se i počeli su postavljati okvir kako će izgledati pregovori ”, nastavio je.

„Prošlo je šest mjeseci, ali sretan sam zbog napretka koji je danas postignut. Mislim da će se sastati ponovo sutra u Dohi, a zatim će se vratiti i započeti okvir pregovora nedugo nakon toga ”, rekao je Pompeo tokom intervjua u avionu Ratnog zrakoplovstva koji je njega i američku delegaciju odveo do razgovora i natrag u Washington.

„Na kraju, glavni izazov je kako će izgledati nova afganistanska vlada. Kakav će biti aranžman za podjelu moći? Ovo je izazov u bilo kojem trenutku tokom pobuna u historiji i drugim vremenima kada su nacije u građanskim sukobima “, rekao je.

„Istjerali smo Al Kaidu, a talibani još uvijek imaju oružje i sposobnost nanošenja štete. Jasno smo im rekli kada sam se danas sastao s njima – talibanima – da su oni dužni da odmah i značajno smanje nasilje kako bi mogli nastaviti te pregovore. Dakle, bit će pitanja podjele moći i načina na koji je vlada uspostavljena u središtu razgovora ”, rekao je.

Abdul Ghani Mulla Baradar Akhund, viši politički vođa talibana, bio je taj koji se sastao s Pompeom u Dohi. Mulla Baradar je potom u službenom saopštenju pojasnio šta talibani očekuju od pregovora i kakav Afganistan žele.

”Tražimo Afganistan koji je neovisan, suveren, ujedinjen, razvijen i slobodan – Afganistan s islamskim sistemom (šerijatom)..”, rekao je Baradar.

Ummet Press