1 C
Sarajevo
Petak, 14 Januara, 2022

Mediji: Bidenova administracija stopira prodaju oružja S. Arabiji i Emiratima

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u srijedu je nametnula privremenu obustavu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u toku revizije prodaja oružja vrijedne milijarde dolara koje je odobrio bivši predsjednik Donald Trump.

Revizija uključuje prodaju precizno navođenih raketa Rijadu, kao i vrhunskih borbenih aviona F-35 Abu Dabiju, što je ranije odobrio Washington, u sklopu Abrahomovih dogovora po kojima Emirati uspostavljaju diplomatske odnose s Izraelom, prenosi Wall Street Journal, pozivajući se na državne zvaničnike.

Zvaničnici ističu kako nije neuobičajeno da nova administracija revidira prodaju oružja koju je odobrio prethodni predsjednik te kako će, uprkos pauzi, dobar dio transakcija biti provedene.

No, u skladu s obećanjima iz kampanje Bidena, Washington želi osigurati da se američko oružje više ne koristi u daljem toku vojne kampanje koju Saudijska Arabija predvodi u Jemenu, gdje je sukob s pobunjeničkim pokretom Husi, kojeg podržava Iran, odnio na hiljade života civila te izazvao glad.

Jedan od zvaničnika navodi kako će Kongres i američka namjenska industrija biti informirani o reviziji u narednim danima.

Dodaje se kako nije poznato koliko će ovaj proces trajati.

Zvaničnici nisu mogli odrediti tačnu vrijednost prodaje oružja koje je pod revizijom.

No, dodaju, zna se kako je uključen i dogovor “težak“ 23 milijarde dolara između Washingtona i Emirata za prodaju F-35 aviona, dronova Reaper i raznih projektila koji je realiziran posljednjeg dana Trumpa u Bijeloj kući.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes